Suomen huippu-urheilijat voivat matkustaa karanteenista ulkomaille kisaamaan – näin kysymyksiä herättänyt käytäntö toimii: "Tarve yhtenäiselle linjaukselle"

2:01img
Videolla juttua suomalaisten huippu-urheilijoiden tilanteesta matkustusrajoitusten keskellä.
Julkaistu 22.08.2020 07:30
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Suomalaisille huippu-urheilijoille olisi taas tarjolla tärkeitä kansainvälisiä kilpailuita, mutta voimassa olevien matkustusrajoitusten tulkinta aiheuttaa päänvaivaa urheilijoille ja lajiliitoille. Mihin ammattiurheilijat voivat matkustaa ja mitä matkan jälkeen tulisi tehdä?

Päivitys asiaan on tulossa mahdollisesti piankin, sillä virkamiesryhmä valmistelee parhaillaan valtionhallinnossa poikkeuksia matkustusohjeisiin ammatinharjoittajille, joihin myös ammattiurheilijat lukeutuvat.

Kilpailuita ja ottelutapahtumia on kesästä lähtien taas järjestetty eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa, mutta ohjeet kisamatkoilta Suomeen palaamiseksi ovat jääneet monelle huippu-urheilijalle epäselviksi.

Esimerkiksi estejuoksija Topi Raitanen jäi 14. elokuuta Monacossa juostun Timanttiliigan kilpailumatkansa jälkeen viranomaisohjeiden mukaisesti omaehtoiseen 14 päivän karanteeniin.

Aitajuoksija Annimari Korte puolestaan epäili, ettei urheilija voisi esimerkiksi Ruotsiin kilpailumatkalle matkustamisen jälkeen jatkaa kauttaan kotiinpaluun yhteydessä odottavan karanteenin takia. Korte saapui juuri kisareissulta Unkarista, josta Suomeen palatessa ei tällä hetkellä tarvita karanteenia.

Kuopion Palloseuran edustusjoukkue taas kävi jalkapallon Mestarien liigan karsintojen ottelumatkalla Norjassa, joka ei tosin lisätään vasta 24. elokuuta omaehtoisen karanteenisuosituksen piiriin.

Tarkempia matkustusohjeita odotellaan

Suomen Olympiakomitea odottaa nyt matkustamisesta tarkempia ohjeita, jotka se voi jakaa eteenpäin urheilijoille ja lajiliitoille.

– Keskiviikkoaamuna valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa todettiin, että maahantulorajoituksiin valmistellaan perustelluista syistä poikkeamismahdollisuuksia, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

– Kansainvälinen huippu-urheilu, ammatikseen urheilevat, on tällainen selkeä poikkeusryhmä, jonka osalta tarvitaan nyt selkeät linjaukset.

Suomen Olympiakomitea päivitti viime viikolla matkustusohjeensa urheilijoille. Niiden maiden osalta, joista Suomeen palatessa on voimassa olevia rajoituksia, ainoastaan välttämätön ammattiurheiluun liittyvä matkustaminen on suositeltavaa.

– Kaiken lähtökohtana on tietysti turvallisuus ja terveyden huomioiminen. Se edellä on menty koronan alusta asti. Viranomaisten suosituksia noudatetaan, Salonen linjaa.

– Tällä hetkellä on epäselvyyttä sen suhteen, miten tietyissä yksittäisissä tilanteissa voidaan toimia. Näitä on työstetty yksittäisten urheilijoiden kanssa meidän lääkärimme (Maarit Valtonen) sekä urheilijan omalääkärin ja infektiotautien asiantuntijoiden toimesta.

Karanteenista voi lähteä uudelle kisamatkalle

Urheilijoiden on Suomeen palatessa jäätävä omaehtoiseen karanteeniin 14 päiväksi. Harjoittelu kodin ulkopuolella on tämänkin jälkeen mahdollista, mutta vain ulkotiloissa lähikontakteja välttäen. Urheilijat ovat kuitenkin olleet epätietoisia, voivatko he tulla kisojen välissä Suomeen ja lähteä sitten uudelle kisamatkalle toiseen maahan, vaikka kahden viikon karanteeniaika olisi yhä kesken. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että tämä on todellakin mahdollista.

Esimerkiksi golfammattilaisille on tällä ollut suuri merkitys. Näin urheilijat eivät joudu viettämään toisinaan pitkiäkin kisojen välisiä aikoja ulkomailla kotimaan matkustusrajoitusten takia.

Urheilijan lähtiessä kotimaasta uudelle kisamatkalle, hän siirtyy Suomen suosituksista kohdemaan rajoitusten piiriin, joista kisajärjestäjän tulisi pitää kutsumansa vieraat ajan tasalla.

Karanteenista kilpailumatkoille lähtiessä urheilijoiden tulee kuitenkin noudattaa tarkasti annettuja ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti. Suurin tartuntariski tulee lentomatkustamisesta. Urheilijan oma vastuu nousee tässä arvoonsa.

– Viime kädessä haluamme auttaa urheilijoita laskemaan koronaviruksen leviämisriskiä mahdollisimman pieneksi. Tämä tarkoittaa, että urheilija on toistetusti testattu negatiiviseksi, hän on matkaan lähtiessään täysin oireeton, käyttää kasvomaskia ja välttää lähikontaktia matkustaessaan, Salonen toteaa.

KuPS Norjassa erittäin tarkassa seurannassa

Joukkueurheilussa vaikeudet rajoitusten noudattamisessa ovat vielä yksilöurheilijoita suuremmat. Isolla ryhmällä matkustaminen vaatii heti paljon enemmän koordinointia. Salonen viittaa tässä esimerkiksi Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaotteluun tai edessä olevaan Suomen ja Walesin väliseen jalkapallon Kansojen liigan otteluun.

– Isompien joukkojen liikkuessa olisi erittäin iso tarve näille yhtenäisille linjauksille, jotka perustuvat valtioneuvoston suosituksiin, Salonen myöntää.

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti oli itsekin paikalla, kun hallitseva jalkapallon Suomen mestari KuPS matkusti Norjan Moldeen pelaamaan Mestarien liigan karsintoja.

Juuri ennen ottelumatkaa Norja lisättiin niiden maiden listalle, johon Suomi ei suosittele matkustettavan. Tämä linjaus tulee kuitenkin voimaan vasta maanantaina 24. elokuuta.

Lahti oli varsin tyytyväinen Euroopan jalkapalloliitto Uefan tekemiin erityisjärjestelyihin.

– Jos ajatellaan koronaviruksen näkökulmasta, niin Uefalla on todella tiukka protokolla. He ovat tehneet tällaisen Return to play -protokollan, jonka mukaan joukkueet joutuvat toimimaan kansainvälisissä otteluissa, Lahti sanoo.

Tämän käytännön mukaan pelaajat testataan jo ennen matkaan lähtöä ja myös kotiin palatessa. Joukkue lensi myös tilauslennolla, joten pelaajat eivät olleet matkustamisen aikana kosketuksissa muihin matkustajiin lentokentillä.

–  Kun yhtä (ottelua) seurasin läheltä Moldessa Norjassa, niin se kyllä todella toimii, ja se on todella tiukka. Siellä on testejä monta kertaa.

– Siellä pidetään joukkue tavallaan kuplassa, ihan erillään muista ihmisistä. Stadionille et pääse ilman koronavirustestitodistusta. Kontrolli on tosi tarkka, ja olen tosi iloinen siitä, että jalkapallo ottaa tämän vakavasti, Lahti kommentoi.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu