Hallituksella on paljon pelissä, kun se koettaa ratkaista, voisiko Suomeen matkustaa useammasta maasta ilman pitkäaikaisia karanteeneja – samalla kuitenkin huolehtien siitä, ettei koronatilanne pääse pahenemaan.
Neuvottelujen alla hallitus sai huolestuttavaa tietoa koronatilanteesta, kun Suomessa raportoitiin tänään 93 uutta tartuntaa.
Hallitus neuvotteli asiasta Säätytalolla iltaviidestä alkaen. Valtioneuvosto tiedotti puoli yhdentoista aikaan illalla, että neuvottelu oli sillä erää päättynyt. Mahdollinen tiedotustilaisuus järjestetään vasta huomenna torstaina.
Marin: Tämä herättää minussa huolestuneisuutta
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään olevansa tuoreesta koronaluvusta huolestunut.
– Tiedämme, että monissa kohdin esimerkiksi ravintoloissa on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet taudinkantajia. Kyllä tämä herättää myös minussa huolestuneisuutta, hän sanoi toimittajille.
Tilanteeseen pitää suhtautua hänen mukaansa vakavasti. Esimerkiksi ravintoloissa on tarvittaessa mahdollista kiristää toimia.
Hallituksen oli määrä käydä läpi tartuntatilannetta terveysviranomaisten tuoreiden arvioiden valossa.
Haatainen: Erillisiä ratkaisuja matkustuskuplista ei voida tehdä
Hallituksen oli määrä myös pohtia, miten vastataan yrittäjien ja elinkeinoelämän vaatimuksiin nopeista päätöksistä, jotta esimerkiksi brittituristien joulumatkat Lappiin pystyttäisiin turvaamaan. Suomi edellyttää monien maiden osalta kahden viikon omaehtoista karanteenia maahan tultaessa, mikä ei lomamatkoilla ole usein realistista.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pitänyt esillä asian kiireellisyyttä. Hänen mukaansa turvallisen matkailun rajaa pitäisi selvästi höllentää.
Erilaiset mallit matkustuskuplasta tai -käytävästä ovat olleet myös pohdinnassa. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään ymmärtäneensä, että kovin erillisiä ratkaisuja ei pystytä lainsäädäntötasolla tekemään. Käytännössä tämä tarkoittanee, että matkustuskupla koskisi joka paikkaan Suomessa ulottuvia ryhmämatkoja.
Testauksen lisäämisestä haetaan myös ratkaisua. Parhaillaan on meneillään lausuntokierros lakiehdotuksesta, jonka mukaan Suomeen tulevalla matkustajalla tulisi olla todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.
– Tähän yhdistettäisiin myös Suomen päässä tapahtuvaa testausta, jolloin me pääsisimme aika hyviin prosentteihin siinä arviossa, että tauti ei pääsisi leviämään, Marin sanoi.
Marin komission ehdotuksesta: "Tämä oli vain yksi avaus"
EU-komissio ehdotti viime viikolla unionin jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä. Suomen kohdalla ehdotus merkitsisi toteutuessaan suositusten hölläämistä. Hallituksen sisällä on tiettävästi ristiriitaa siitä, pitäisikö matkustusrajoituksissa noudattaa eurooppalaista linjaa vai ei.
Marin sanoi, että Suomen linja on tiukempi kuin muiden jäsenmaiden, mutta myös Suomen tautitilanne on parempi kuin muiden jäsenmaiden. Hän sanoi haluavansa, että Suomen tautitilanne pysyy jatkossakin maltillisena.
– Meidän pitää tehdä ratkaisuja myös tästä näkökulmasta. Tämä (komission ehdotus) oli yksi avaus. Me etsimme myös toista tapaa varmistaa terveysturvallinen matkustaminen erityisesti lisäämällä testaamista ja että negatiivisella testituloksella voisi tulla maahan.
Marinin mukaan testikapasiteettia haetaan erityisesti analyysipuolen kasvattamisesta ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on myös suunnittelemassa investointeja, joilla sitä saataisiin nostettua.