Suomen kansalaisuuden saamista tiukennetaan entisestään

11:24imgRiittääkö tulijoita, kun kansalaisuuden ehdot tiukentuvat. Ehtoja tiukennetaan kolmessa vaiheessa. Viime syksynä kansalaisuuden edellytyksenä oleva asumisaika piteni. (Huomenta Suomi 1.10.2024)
Julkaistu 27.03.2025 14:40
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Muutoksia ehdotetaan henkilöllisyyden selvittämiseen, nuhteettomuuteen ja toimeentuloon kansalaisuuden saamisen edellytyksinä. Ehtoja tiukennetaan hallitusohjelman mukaisesti.

Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan, että jatkossa Suomen kansalaisuuden hakijalta edellytettäisiin turvattua toimeentuloa. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan työttömyysetuudella tai toimeentulotuella elävä henkilö ei enää täyttäisi tätä edellytystä.

Myös nuhteettomuusedellytystä tiukennetaan, eli jatkossa mahdollinen rikoksiin syyllistyminen vaikuttaisi entistä tuntuvammin, kun kansalaisuuden myöntämistä punnitaan.

Sisäministeri Mari Rantanen toteaa tiedotteessa, että kansalaisuuden saamisen ehtona on onnistunut kotoutuminen.

– Suomen kansalaisuus ei ole automaatio, vaan sen edellytys on onnistunut kotoutuminen, suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen noudattaminen ja työnteko, Rantanen sanoo.

Muutoksia myös kansalaisuuden menettämiseen liittyvään lainsäädäntöön

Jatkossa kansalaisuuden voisi menettää entistä useammin tilanteissa, joissa henkilö on antanut vääriä tietoja kansalaisuuden hakemisen aikana tai syyllistynyt Suomen elintärkeitä etuja loukkaaviin rikoksiin. Rikokset voivat liittyä esimerkiksi terrorismiin.

Kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden, jos hän on saanut vähintään 2 vuoden (nykyisin vähintään 5 vuotta) tuomion terrorismi-, maanpetos- tai valtiopetosrikoksesta, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle tänään 27.3. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.10.2025.

Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksiä tiukennetaan kolmessa vaiheessa, ja nyt on vuorossa toinen vaihe. Ensimmäinen, asumisaikaa koskeva tiukennus, tuli voimaan viime syksynä.

Lue myös: Tällainen voisi olla Suomen kansalaisuuskoe

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto