Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ex-puheenjohtaja René Fasel on Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Heikki Hietasen mukaan tyytymätön linjaukseen, joka estää hänen pääsynsä paikan päälle IIHF:n kongresseihin.
Asia nousi puheenaiheeksi Tshekissä pelatun MM-turnauksen aikana, kun IIHF:n kongressi kokoontui Prahassa päättämään muun muassa vuoden 2028 MM-kisojen myöntämisestä Ranskalle.
Puheenjohtajan paikan vuonna 2021 jättäneellä Faselilla olisi IIHF:n kunniapuheenjohtajana oikeus osallistua fyysisesti kongressiin, mutta nykyjohto on linjannut toisin.
LUE MYÖS: IIHF-pomo kommentoi Vladimir Putinia tukevan René Faselin kiusallista roolia – "Tilanne on jäädytetty"
Sveitsiläinen Fasel on ryvettynyt skandaaleissa ja hänellä on läheiset välit Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin. Nämä asiat ovat sysänneet hänet ja hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvät Venäjän sekä Valko-Venäjän jääkiekon ulkokehälle.
Hietanen avasi Fasel-asiaa MTV Urheilulle tiistaina.
– Kyllä tämä on koko neuvoston linjaus. Niin hänelle kuin myös Venäjälle ja Valko-Venäjälle on tarjottu, että he voivat osallistua etänä tähän kongressiin, koska he ovat edelleen jäseniä, Hietanen kommentoi.
– Fasel ei ole tätä käyttänyt, ja on tyytymätön tähän meidän linjaukseemme, mutta näin olemme sen linjanneet.
Eli Fasel ei ole ollut etänä paikalla kongresseissa tämän linjauksen jälkeen?
– Ei ole.
Olivatko Venäjä ja Valko-Venäjä etänä paikalla viimeisimmässä Prahassa järjestetyssä kongressissa?
– He ovat olleet linjoilla kuulemassa mitä tapahtuu.
Venäjä nousee rankingissa
Toinen hätkähdyttävä asia MM-turnauksen päätyttyä oli Venäjän asema jääkiekon maailmanrankingissa.
Vaikka maa ei ole pelannut arvoturnauksissa helmikuun 2022 talviolympialaisten jälkeen, se keikkuu miesten rankingissa aivan kärkikahinoissa. Tuoreimmalla, MM-finaalin jälkeen päivitetyllä, listalla se jopa nousi toiseksi Suomen edelle.
LUE MYÖS: Leijonien kohtalo auki – seuraavien MM-kisojen eteen tipahti mahdoton yhtälö
Tausta on se, että Venäjä ja Valko-Venäjä saavat edelleen IIHF:n päätöksellä automaattisesti pisteitä vuoden 2021 rankingin perusteella. Venäjä oli tuolla listalla kolmantena.
– Siinä on kyllä korjattavaa. Kun tuo ratkaisu heidän poissulkemistaan kisoihin on tehty, siinä vaiheessa ei haluttu (heitä) sen enempää rankaista, eikä sitä kauhean syvällisesti ehditty ehkä miettiäkään siinä vaiheessa. Todettiin, että jatketaan tällaisella systeemillä, mutta kyllä se tulee tietenkin tarkasteluun meillä elokuun neuvoston kokouksessa, Hietanen avaa.
– Ei siitä mitään närää ole vielä syntynyt (IIHF:n sisällä), mutta kun tämä tilanne jatkuu todennäköisesti vielä pidempäänkin, niin onhan se epäoikeudenmukainen muita kohtaan.
Jos menettely jatkuu, Venäjä voi käytännössä nousta myös rankingykköseksi tulevaisuudessa. Asian voi nähdä ristiriitaisena, jopa kiusallisena.
– En näe siinä sinänsä isoa imagotappiota. Tässä on menty sopimuksen mukaan, mitä on päätetty. Ja näitä tehtyjä päätöksiä pitää miettiä aina joskus uudestaan.