Suomen vahvistettujen koronatapausten määrä jatkaa laskuaan. THL pyrkii nyt jäljittämään kaikki altistuneet hyvin matalalla kynnyksellä ja katkaisemaan taudin leviämisen alkuunsa.
Hallituksen aiemmin tällä viikolla kertoman mukaan yksi sairastunut tartuttaa koronaviruksen eteenpäin keskimäärin 0,4–0,8 kertaa, mikä tarkoittaa epidemian jatkuvaa hidastumista.
Lue myös: Hallitukselta uusia koronapäätöksiä: Yli 70-vuotiaiden koronasuosituksista luovutaan – näihin maihin matkustamista helpotetaan, Ruotsi ei listalla
Tänään THL kertoi vain viidestä uudesta sairastuneesta.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että vielä kesäkuussakin julkistettujen sairastapausten joukossa voi olla jo keväällä saatuja tartuntoja.
– Tässä koronatapausten päivittäisessä määrässä on jonkin verran vaihtelua. Pitää myös huomata, että yhä raportoidaan myös takautuvasti. Eli on tapauksia, joissa sairastuminen on tapahtunut maalis-huhtikuussa, Puumalainen sanoo.
Tauti voi vyöryä Suomeen uudelleen
Puumalainen muistuttaa, että niin kauan kuin tautia on maailmalla, ei Suomessakaan olla turvassa.
– En itse ajattele koronaa aaltoina, vaan ajattelen, että valtaosa suomalaisista ja kaikkien muidenkin maiden kansalaisista ei ole tautia sairastanut, ja heillä on siihen riski.
– Pandemia kiertää maailmaa ja pitää tätä riskiä yllä. Näitä yksittäisiä tautitapauksia, tartuntaketjuja ja paikallisia epidemioita voi tulla, ja niitä nyt aktiivisesti selvitetään ja torjutaan.
Mikä on sellainen tartuntatapausten määrä, jolloin suomalaisten pitäisi taas huolestua?
– Kysymys on siitä, että pyritään toteamaan kaikki uudet tartunnat hyvin matalalla kynnyksellä. Kaikki altistuneet pyritään toteamaan heti ja laittamaan karanteeniin. Tällä tavoin tartuntaketjut katkaistaan alkuunsa. Tällä pyritään siihen, ettei epidemia lähde uudelleen käyntiin.