Suomen mäkihypyn entinen päävalmentaja siirtyi yllättäen uudelle uralle – "Ainutlaatuinen mahdollisuus"

7.05060962
Pekka Niemelä toimi Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana 2010–14.Kimmo Brandt / All Over Press
Julkaistu 19.11.2020 16:10
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Suomen mäkihyppymaajoukkueen entinen päävalmentaja, viimeisimmäksi kiinalaisia luotsannut Pekka Niemelä, 46, on siirtynyt uudelle uralle. Niemelä kertoo jättäneensä valmennustehtävät taakseen viime vuonna, ja hän työskentelee nykyään yrittäjänä Puijon alueen kehittämisen parissa.

Aikoinaan itsekin maailmancupissa hypänneellä Niemelällä oli jo takanaan pitkä taival valmentajana. Hän aloitti valmennusuransa Puijon Hiihtoseurassa, jossa hän toimi 1997–2002. Tätä seurasivat sittemmin valmennuspestit Japanissa ja Ranskassa. Vuosina 2010–14 Niemelä toimi Suomen maajoukkueen päävalmentajana, sen jälkeen neljä vuotta Turkin päävalmentajana ja viimeisimmäksi Mika Kojonkosken vetämän Kiinan mäkihyppyprojektin valmentajana 2018–19.

Matkalaukkuelämä alkoi kuitenkin yrittäjyyttäkin kohtaan intohimoa tunteneelle Niemelälle riittää.

– Olin pitkän aikaa miettinyt Puijon, josta olen itse maailmalle ponnistanut, kehittämistä. Kun Kuopion kaupunki järjesti yrittäjyyskilpailun ja minun liiketoimintasuunnitelmani voitti, avautui ainutlaatuinen mahdollisuus. Viime vuodesta lähtien olen pyörittänyt Puijo Peak Oy:tä, Niemelä sanoo MTV Urheilulle.

Niemelä oli huomannut, että Puijon laen kehittäminen oli loppunut 2000-luvulla. Aiemmin voimissaan ollut laskettelutoimintakin oli jäänyt sivuun.

– Siellä ei ole ollut oikein kuin kahvila-, maisema- ja ravintolatarjontaa.

LUE MYÖS: Mäkimaajoukkue jättää väliin lisää maailmancupin kisoja – "Ei ollut muuta vaihtoehtoa"

Niemelän yritys on vuokrannut muun muassa Puijon tornin ja majan, ja viihtyisyyteen on satsattu.

– On uusittu historiallisten rakennusten kaikki liikehuoneistot ihan uusiksi ja tuotu paljon uusia aktiviteetteja sekä elämyksiä. 

Puijo Peak on muun muassa alkanut järjestää ryhmille vierailuja suurmäen torniin. Mäkihypystä on ollut kertomassa myös entinen mäkihyppääjä Janne Happonen. Tarjolla on lisäksi ollut esimerkiksi mahdollisuus kokea virtuaalilaseilla, miltä tuntuu hypätä Puijon suurmäestä 130 metriä.

– On saatu lajille arvostusta ja hyppyrimäkiin elämyksiä, etteivät ne ole pelkkiä monumentteja jossakin seisomassa. Kuopiolaiset ja matkailijat ovat päässeet nauttimaan niistä uudella tapaa ja päässeet seuraamaan mäkihyppääjien harjoituksia ihan eri perspektiivistä.

"Toki tämä on ottanutkin"

Nykyään eri tavalla mäkihypyn kanssa kytköksissä oleva Niemelä luonnehtii valmentamista "huikean upeaksi asiaksi" ja kertoo Kiina-projektinkin olleen "uskomattoman mielenkiintoinen" nollista kehitettyjen hyppääjien kanssa. Vaikka hän ei halua täysin sulkea mahdollisuutta palata joskus valmentajaksi, ainakin tällä haavaa se ura on kuitenkin ohi.

– Sain lajilta tosi paljon, upeita muistoja, kansainvälisiä suhteita ja yhdeksän arvokisamitalia. Toki tämä on jonkin verran lapsiperheen isältä ottanutkin, kuten yli 3 000 vuorokautta elämästä matkalla, Niemelä naurahtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Mäkihyppy