Mika Kojonkosken Kiina-projektissa nähtiin ällistyttävä, historiallinen mäkisuoritus – "Kenenkään tiedossa ei ole, että sellaista olisi aiemmin missään tapahtunut"

1:10img
Mika Kojonkoski selvittää videolla, kuinka Kiinan mäkihyppyprojekti sai alkunsa.
Julkaistu 23.11.2020 06:15
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Kun Mika Kojonkoski lähti kaksi vuotta sitten vetämään Kiinan mäkihyppyprojektia, harva olisi uskonut, mitä vuoden päästä nähtäisiin. Positiivisten sointujen jälkeen korona on tuonut kuitenkin tuoreeltaan umpihankea hyppyrimäkeen.

Kiinan valtio on halunnut Pekingin 2022 olympialaisten alla talvilajeille uusia harrastajia, ja marraskuussa 2018 Kuopion Rissalan lentokentälle laskeutui 30 kiinalaista nuorta. Kesäisistä taistelulajeista oli seulottu 14–19-vuotiaita urheilijoita, joista olisi tehtävä mäkihyppääjiä. Vieläpä sellaisia, että osa leiskauttelisi Pekingin olympialaisissa.

Absurdilta kuulostavaan projektiin hyppäsi valmentajana mukaan useita mäkimaajoukkueita aiemmin luotsannut Pekka Niemelä.

– Kun oltiin otettu porukka Rissalan lentokentällä vastaan, ensimmäisenä huomattiin, ettei suurin osa näistä ei ollut nähnyt lunta saati kävellyt liukkaalla asustalla, ja he olivat tulossa suksiurheiluun, Niemelä kertaa.

Kiinalaisurheilijoiden kanssa lähdettiin Niemelän mukaan liikkeelle tasamaahiihdosta Tahkovuorella ensilumen ladulla.

– Käsi kädessä aloiteltiin. Siitä pikkuhiljaa kaltevuutta rinteeseen.

Urheilullisuutta porukassa toki oli. Viime vuonna projektista sivuun astunut ja Puijon aluetta yrittäjänä kehittämään ryhtynyt Niemelä kehuu muun muassa kiinalaisten ponnistusvoima- ja tasapaino-ominaisuuksia. Hänen mukaansa poppoolla on ollut kaikki ominaisuudet, joita lajin huipputasolle vaaditaan.

Kun kiinalaisilla ei ollut kuitenkaan suksi- ja mäkikokemusta, oli helppo suhtautua skeptisesti koko projektiin.

– Moni teilasi, ettei tämä ole mitenkään mahdollista. Pitäisi aloittaa seitsenvuotiaana ja tehdä perinteinen reitti.

Osan kehitys ei ollutkaan riittävää, ja porukassa on nähty vaihtuvuutta. Osa kiinalaisista taitaa lajin metkut kuitenkin jo kelvollisesti.

– Aika moni on joutunut hattunsa sanallisesti syömään. 

Mika Kojonkoski on myöntänyt, että kiinalaiset ovat paikoin ottaneet vauhtia muita korkeammalta, jotta hypyt kantaisivat. Niemelän seuraava kertoma on joka tapauksessa ällistyttävää kuultavaa.

– Reilu vuosi tasamaalykinnästä aloittamisesta yksi kaveri hyppäsi Puijon suurmäestä K-pisteelle 120 metriin. Kenenkään tiedossa ei ole, että sellaista olisi aikaisemmin missään tapahtunut, Niemelä kertoo.

"Ollaan aika nöyriä tämän tilanteen edessä"

17.55861907

Kiina-projektin ylle on tullut tuoreeltaan tummia pilviä.

Kiinan porukka on siirtynyt koronaviruspandemian keskellä kotimaahansa. Koillis-Kiinasta tavoitetulla Kojonkoskella on projektista sekä hyvää että huonoa kerrottavaa.

Hyvä ensin.

– Kiinan kansallisissa kisoissa, joissa kaikki olivat mukana, kaksi parasta olivat nyt meidän projektistamme. Kaksoisvoitto tuli pojillemme ja saimme kaksi tyttöä podiumille. Sillä lailla on mennyt hyvin, Kojonkoski sanoo.

Mäkihypyn eteen tehdään Kiinassa Kojonkosken mukaan myös kovasti töitä. On rakennettu uusia mäkiä, ja esimerkiksi uusi harjoituskeskus on juuri valmistumassa parin tunnin ajomatkan päähän Pekingistä.

– Olosuhteita tehdään viimeisen päälle. Halu tehdä mäkihyppyä on täällä kova.

Mutta erinäisiä harmillisiakin asioita on.

– Meidän allamme on myös neljän urheilijan naisten maajoukkue, joka on valitettavasti ollut aika kipeänä: kaksi–kolme heistä on ollut poissa koko ajan. He olivat kuntoutuksessa koko kesän, eivätkä odotusarvot ole siltä osin kovin korkealla.

Koronatilanne Kiinassa luo myös synkän varjon projektin ylle.

– Tämä maailmantilanne tekee erityisesti kiinalaisen urheilun kovin haasteelliseksi. Valtion ylimmältä tasolta asti on täällä niin kovat määräykset, että nyt näyttää siltä, että tulevana talvena ei päästä kansalliseen kilpailutoimintaan ollenkaan mukaan. Se häiritsee kehitystä, harjoittelua, olympiapaikkojen mahdollista saavuttamista ja niin edelleen. Tämä maailma on erikoinen lähes kaikille meille, ja niin tässäkin tapauksessa.

Kojonkoski pitää selvänä, että Pekingin olympialaisissa nähdään mäessä ainakin yksi kiinalainen nainen. Tavoitteet ovat kuitenkin korkeammalla.

– Uskomme siihen, että meillä on myös miesedustus olympialaisissa. Sen takia teemme töitä, mutta nyt ollaan aika nöyriä tämän tilanteen edessä. On niin paljon isoja esteitä, että en lähde tätä tarkemmin arvioimaan.

"Kenenkään ei tarvitse katsella varpaisiinsa"

1.03259000

Pekka Niemelä ehti valmentaa kiinalaishyppääjiä 2018–19.

Projektista yrittäjän uralle siirtynyt Pekka Niemelä toteaa rehellisesti, että kiinalaishyppääjillä on pitkä matka huipulle. Hän näkee silti potentiaalia pitkän jänteen otannassa.

– En osaa arvioida, mihin tämä riittää lyhyessä juoksussa muuten kuin että he ovat FIS-pisteitä saavuttaneetkin. Mutta jos panostus ja valmennuksen taso jatkuu samana, eikä lajia lopeteta olympialaisten jälkeen, vaan sille luodaan sama jatkuvuus, en näe mitään syytä, miksei sieltä voisi tulla erittäin hyviä hyppääjiä.

Suomen mäkimaajoukkuetta 2010–14 valmentaneen Niemelänkään mukaan onnistumista ei ole Kiinan koronatilanteenkaan myötä tehty helpoksi sikäläisille urheilijoille.

– Yhdenlainen voitto on kuitenkin jo tapahtunut, kun hyppääminen näyttää todella uskottavalta. Suurin osa heistä on saavuttanut suurmäen, eikä kenenkään tarvitse hirveästi katsella varpaisiinsa. He ovat tehneet tietynlaista mäkihyppyhistoriaa joka tapauksessa, Niemelä kehuu.

Tuoreimmat aiheesta

Mäkihyppy