Viimeisen vuosikymmenen aikana Israel, Ruotsi ja Venäjä ovat vieneet eniten aseita suhteessa väestöönsä.
Suhteessa taloutensa kokoon suurimmat viejät ovat taas Montenegro, Ukraina, Venäjä sekä Israel. Tiedot selviävät vasta julkaistusta SaferGlobe-tutkimusverkoston Suomen asevalvontaraportista.
Israelin fyysisten hyödykkeiden viennistä 12 prosenttia oli asevientiä huippuvuonna 2012. Ruotsissa vastaava osuus on ollut viime vuosina ollut runsaan prosentin luokkaa.
Yhdysvaltain kongressi arvioi kansainvälisen asekaupan kokonaisarvon olleen 44,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2011. Tämä oli yhteensä 0,25 prosenttia kaikesta WTO:n raportoimasta fyysisten hyödykkeiden kansainvälisestä kaupasta.
Suuri teollisuuden ala – myös salakuljetus iso bisnes
Asealan yritykset ovat monessa maassa merkittäviä työllistäjiä. Vuonna 2013 maailmassa oli kaksi yli 100 000 työntekijän yritystä, joiden liikevaihdosta suurin osa tulee asetuotannosta. Nämä yritykset ovat yhdysvaltalainen Lockheed Martin ja ukrainalainen valtionyhtiö UkrOboronProm.
Vuonna 2013 Lockheed Martin oli maailman suurin asemyyjä, myynnin arvon ollessa 35 miljardia dollaria. Toki luvusta vain pieni osa suuntautui kansainvälisille markkinoille.
Raportissa kehotetaan huomioimaan, että käytetyt luvut kattavat vain laillisen ja tilastoidun asekaupan. Virallisten arvioiden mukaan maailmanlaajuinen aseiden salakuljetus on arvoltaan noin miljardin dollarin luokkaa. Eräät epäviralliset arviot ovat usein huomattavasti suurempia.
Valtaosa kaikesta asekaupasta on kuitenkin laillista ja tapahtuu hallitusten hyväksynnällä.
Aseviejämaat piirakka