Suomi ja Ruotsi ovat jatkaneet Nato-jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa Naton päämajassa Brysselissä virkamiestasolla. Osapuolet tapasivat tänään ensimmäistä kertaa sitten tammikuun, jolloin Turkki päätti keskeyttää keskustelut Ruotsin kanssa Tukholmassa tapahtuneen Koraanin polttamisen vuoksi.
Naton 30 jäsenmaasta vielä Turkki ja Unkari ovat ratifioimatta Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.
Nato-pyörä pyörii. Tänään näiden kahden pohjoismaan virkamiesedustajat tapaavat Naton päämajakaupungissa Brysselissä toisen jäsenyyden kanssa yhä pähkäilevän Turkin.
Aiemmin tällä viikolla Unkarin kansanedustajadelegaatio piipahti Tukholmassa ja Helsingissä kertomassa näkemyksiään Natosta ja EU:sta. EU on ryhtynyt toimiin Unkaria vastaan, koska se muun muassa katsoo Unkarin rapauttavan oikeusvaltioperiaatetta.
Unkari käsittelee hakemukset 20. maaliskuuta?
Viime vuonna arvuuteltiin, milloin uusgoottilaisessa rakennuksessa majaileva Unkarin parlamentti antaa jäsenyyksille vihreää valoa. Edellisen kerran puhuttiin, että asia käsiteltäisiin parlamentissa helmikuussa. Nyt odotetaan, toteutuuko tämä 20. tätä kuuta.
Unkari sanoo, ettei se jää viimeiseksi jäsenyydet hyväksyväksi maaksi.
Huhtikuun ensimmäisellä viikolla sotilasliiton ulkoministerit kokoustavat Brysselissä. Jäsenyydet varmastikin ovat asialistalla. Onko silloin yhä harkitsevien joukko kutistunut yhteen, Recep Tayyip Erdoganin Turkkiin?
Turkissa näillä näkymin vaalit 14. toukokuuta
Maanjäristysten koettelemassa maassa pitäisi äänestää presidentistä ja uudesta parlamentista 14. toukokuuta. Päivämäärä ei ole enää kaukana, mutta sitä ei vielä ole kiveen hakattu.
Oppositio on saamassa rivejään järjestykseen, Erdoganin sanotaan aloittavan vaalikampanjansa huomenna. Suomessa ja Ruotsissa odotetaan, ehtivätkö molemmat tai ainakin Suomen jäsenyys parlamenttikäsittelyyn. Turkki on useasti sanonut, ettei sillä ole enää vaatimuksia Suomelle.
Touko-kesäkuun vaihteessa Naton ulkoministerit kokoustavat taas, epävirallisesti ja Norjassa.
Viralliset odotukset Vilnan Nato-kokouksessa heinäkuussa
Suomessa Nato-keskustelua seuraavalle on tullut tutuksi Vilna ja päivämäärä 11.–12. heinäkuuta. Liettuan pääkaupunki toimii sotilasliiton huippukokouspaikkana.
Suomessa ja Ruotsissa on julkisesti vakaa usko, että sekä Unkari että Turkki ovat kesähelteisiin mennessä sanoneet jäsenyyksille kyllä.
Kuluneet kuukaudet ovat osoittaneet, että Unkarin ja Turkin kohdalla mikään ei ole varmaa, kunnes muste on kuivunut ratifiointipaperissa. Kalenterirumba voi siis jatkua Vilnan jälkeenkin.