Suomalaisasiantuntija arvioi, että Turkin Ja Unkarin päät saattavat kääntyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden puolelle vielä tämän vuoden aikana. Naton pääsihteeri on kampanjoinut Turkissa asiasta tänään perjantaina.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Turkissa vieraileva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tavannut tänään maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkkä pitää Stoltenbergin vierailua ja painostusta asiassa hyvin tärkeänä. Hän uskoo, että myös Yhdysvallat on tehnyt taustalla töitä jäsenyyksien edistämiseksi.
Syy siihen, että tapaaminen käydään suljettujen ovien takana eikä medialle ole toistaiseksi järjestetty tiedotustilaisuutta, johtuu Särkän mukaan molemminpuolisen luottamuksen rakentamisesta.
Turkin hallinnon tiedotusvirasto julkaisi keskustelujen jälkeen vain valokuvia ja erittäin lyhytsanaisen tiedotteen, jossa kerrottiin, että myös Erdoganin ja Stoltenbergin puolisot olivat mukana tapaamisessa.
–Turkki ei ehkä vieläkään luota siihen, että Suomi ja Ruotsi tulevat pitämään käytännön tasolla kolmikantasopimuksen, joka solmittiin kesällä Madridissa, Särkkä totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Lue myös: Stoltenberg taivuttelee Turkkia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalle, tutkija kuvaa Turkin suhtautumista "jankuttamiseksi"
Turkki haluaa omat asiansa Naton asialistalle
Naton mielenkiinto on kohdistunut viime vuosina itään. Särkän mukaan Turkki haluaa pullikoinnillaan tuoda esiin ongelmat, joita sillä on eteläisessä Euroopassa ja Turkin suunnalla.
– Tämä tavoite saatiin jo läpi Naton strategisessa konseptissa kesällä. Terrorismi tuotiin siinä huomattavasti aiempaa voimakkaammin esille kuin edellisessä, vuonna 2010 laaditussa.
– Ehkä Erdogan haluaa myös sisäpoliittisista syistä saada pisteitä itselleen, eli osoittaa, että koko episodi on hänelle sisäpoliittinen voitto. Turkissa ovat vaalit tulossa ensi kesänä.
Turkin pitää lisäksi saada omaa ilmapuolustustaan parannettua ja Turkki tarvitsee siihen vahvan tuen muilta Natomailta ja erityisesti Yhdysvalloilta.
Lue myös: Asiantuntija: On todellinen mahdollisuus, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen Ruotsia
Nytkähtääkö Nato-juna eteenpäin jo tänä vuonna?
Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson vierailee Nato-asioissa Turkissa ensi viikolla ja tapaa Erdoganin.
– En usko, että vielä tänään ratkaisua löytyy – halutaan vielä tehdä viimeiset sovitut tapaamiset – mutta pidän mahdollisena, että vielä tämän vuoden aikana Turkin pää tästä kääntyy. Kun Ruotsissa on uusi poliittinen johto, on hyvin ponteva mahdollisuus saada asia vietyä eteenpäin.
– Tietysti tässä voi tulla vielä yllätyksiä vastaan.
Varsinaisen jäsenyyden saaminen voi Särkän mukaan venyä kuitenkin ensi vuoden alkupuolelle tai kevääseen.