Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun mukaan neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinneista jatkuvat 9. maaliskuuta Brysselissä.
Cavusoglu kertoi neuvottelujen uudesta aloittamisesta tiedotustilaisuudessa maanantaina. Hän totesi myös, että Turkki suhtautuu myönteisesti Suomen jäsenyyshakemukseen.
– Saatamme erottaa Ruotsin ja Suomen jäsenyysprosessit, Cavusoglu sanoi.
Edellinen neuvottelukierros oli määrä järjestää tammikuussa, mutta se peruttiin Tukholmassa järjestettyjen islamin vastaisten mielenosoitusten jälkeen.
Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.
Cavusoglun mukaan Turkki ei voi antaa tukeaan Ruotsin jäsenyydelle ennen kuin Ruotsi täyttää sitoumuksensa kolmikantaisen yhteistyöasiakirjan mukaisesti. Turkki on vaatinut Ruotsia karkottamaan useita kurditaustaisia henkilöitä, joita se syyttää terrorismin tukemisesta.
Lue myös: Onko Moldova Putinin seuraava kohde? – Moldova: Putin sotilaskoulututtaa sabotoijia, jotka suunnittelevat vallankaappausta
Kohti eriäviä ratifiointeja
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Turkki on tammikuusta lähtien sanonut Suomen täyttävän viime kesänä solmitun kolmikantasopimuksen kirjaukset.
Turkki on viestinyt, että se voisi erottaa ratifioinnit aikataulullisesti toisistaan, jos Suomi, Ruotsi ja Nato niin tahtovat.
Asia näytti liikahtavan tähän suuntaan toissa viikolla, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että pääasia ei ole Suomen ja Ruotsin liittyminen yhtä aikaa. Pääasia on hänen mukaansa se, että maat ratifioidaan Natoon mahdollisimman nopeasti.
"Asia on Turkin ja Unkarin käsissä"
Stoltenberg täsmensi seuraavana päivänä lausuntoaan toteamalla, että hän on jo syksystä lähtien kehottanut Unkaria ja Turkkia ratifioimaan hakemukset yhdessä. Stoltenberg ja suomalaispoliitikot ovat kuitenkin toistaneet, että asia on Turkin ja Unkarin käsissä.
Unkarin piti alkujaan ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet jo syksyllä, mutta tämä on lykkääntynyt kerta toisensa perään. Lauantaina Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kansliapäällikkö sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että ratifiointien käsittely voisi viivästyä maaliskuun jälkipuolelle.