Suomen "Nato-presidentin" ja "EU-pääministerin" työnjaossa luvassa haasteita – näissä asioissa voi syntyä kitkaa

6:58img
Näin SDP:n konkaripoliitikko Eero Heinäluoma ennakoi tasavallan presidentin Alexander Stubbin eteen tulevia haasteita MTV Uutisten haastattelussa.
Julkaistu 03.03.2024 11:45
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Nato-jäsenyyden lisäksi myös EU:n puolustusyhteistyön tiivistyminen muuttaa Suomen ulkopolitiikan yhteisjohtamista, sanoo SDP:n konkaripoliitikko.

EU:n puolustusyhteistyön lisääntyminen voi tuoda uusia haasteita Nato-presidentin ja EU-pääministerin roolien yhteensovittamiseen, uskoo SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

– EU:ssa puolustusyhteistyö tulee nousemaan aivan erilaiseen rooliin kuin mitä se on aiempina vuosina ollut. EU-ulkopolitiikan osalta olisi perusteltua vahvistaa kanssakäymistä presidentin suuntaan. Nato-asioissa puolestaan on välttämätöntä, että hallitus tietää, mitä ollaan tekemisissä, Heinäluoma kommentoi MTV:n erikoislähetyksessä Stubbin virkaanastujaisten yhteydessä.

Lue myös: Lindtman vaatii Suomelta aktiivisempaa roolia EU:n puolustuksessa

EU-kokouksissa Suomea edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.), ja Nato-kokouksissa tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Presidentinvaalien alla keskusteltiin etenkin siitä, pitäisikö eduskunnan tiedonsaantioikeus myös Nato-asioissa turvata vankemmin. EU-asioiden valmistelussa eduskunta on tiiviisti mukana, ja hallitus on velvoitettu informoimaan eduskuntaa EU-asioista.

Petteri Orpo Alexander Stubb

EU-kokouksissa Suomea edustaa pääministeri Petteri Orpo, ja Nato-kokouksissa tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Stubb on vakuuttanut jatkavansa sujuvaa yhteistyötä hallituksen kanssa, ja on sanonut vahvistavansa vuoropuhelua myös eduskunnan suuntaan. 

Stubb itse oli vaalien alla huolissaan siitä, onko pääministeri riittävän informoitu Nato-asioiden valmistelussa. 

Lue myös: Häkkänen: Puolustuskomissaarin salkku tullaan varmasti perustamaan – pitäisikö Suomen tavoitella saada salkun?

Heinäluoma muistuttaa, että EU:ssa puolestaan käsitellään asioita, jotka ulottuvat presidentin tontille. 

– Mikäli EU:ssa linjataan esimerkiksi boikotista joitakin maita tai valtionjohtajia kohtaan, niin olisihan se toivottavaa, että presidentti olisi tätä arvioimassa.

Eero Heinäluoma.

EU:n puolustusyhteistyön lisääntyminen voi tuoda uusia haasteita Nato-presidentin ja EU-pääministerin roolien yhteensovittamiseen, uskoo Eero Heinäluoma.

Jatkossa puolustusyhteistyön tiivistymisen myötä EU:ssa voidaan käsitellä yhä enemmän puolustuspolitiikkaa koskevia asioita.

– Kun Suomessa kuitenkin presidentillä on puolustusvoimain ylipäällikön rooli niin tullaan yhteen kohtaan, jossa pitäisi keskustella siitä, mikä on järkevää.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka