Suomen Nato-prosessi on jo lisännyt kyberhyökkäyksiä – sähköyhtiö Fortum yksi kohteista

Kyberturvallisuusasiantuntijoiden mukaan Suomen Nato-prosessi on jo lisännyt kriittiseen infran yrityksiin kohdistuvia kyberhyökkäyksiä, ja niiden määrän odotetaan kasvavan entisestään.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan vain jäävuoren huippu hyökkäyksistä näkyy häiriöinä yhteiskunnan toiminnassa.

Sähköyhtiö Fortumista kerrotaan, että kyberhyökkäysten määrä on jo kasvanut Suomessa.

– Minä en voi yksityiskohtiin mennä, mutta sanotaan näin, että me on havaittu se varsinkin jo puhutaan kyberalueesta. Meille tulee paljon enemmän kuin aikaisemmin, sanoo Fortumin turvallisuusjohtaja Juha Härkönen.

Kyberturvallisuusasiantuntija muistuttaa, että yksi Natoon liittymisen merkittävä hyöty olisi se, että Suomi saisi ennakkoon kyberhyökkäyksistä tiedustelutietoa Yhdysvaltojen Hunt forward -tietoturvaverkkosotilailta- ja asiantuntijoilta.

– Siinä kaikkien tärkein on se tiedustelutiedon tuottaminen, että saadaan ennakkovaroitus ja osataan varautua. Iso merkitys meille olisi, että saisimme avuksi Yhdysvaltojen kyberkapasiteetin, jos Venäjä aloittaisi Suomea kohtaan massiivisen kybersodankäynnin, sanoo toimitusjohtaja Aapo Cederberg Cyberwatchista.

Cederbergin mukaan yritysten tulee panostaa nyt kyberjohtamiseen.

– Häiriöitä varmasti tulee, mutta ei Suomea saada polvilleen. Se on ihan selvää, kyllä me tässä pärjätään.

Venäjä ei ole näyttänyt koko kyberarsenaaliaan

Huoltovarmuuskeskuksen selvityksen mukaan digitalisoinnin myötä kriittiset yritykset ovat riippuvaisia perusinfrasta eli finanssi-, teleliikenne, ohjelmisto-, energia- ja teollisuustuotantosta, jonka häiriöt heijastuisivat nopeasti ja laajasti yhteiskuntaan.

Fortumin mukaan kybervaikuttaminen voi kohdistua myös hakemusta käsitteleviin Nato-maihin.

– Kyllähän tässä on semmoisia elementtejä, että olen hämmästäýnyt, jos meihin ja muihin Nato-maihin, jotka hyväksyy ja käsittelee Suomen hakemusta, jos niihin ei pyritä vaikuttamaan.

Mutta onko Venäjä näyttänyt vielä kaiken kybermahtinsa?

– Minä en usko siihen. Olen oikeastaan lievästi yllättynyt, että se ei ole tämän vahvemmin näkynyt, lisää Härkönen.

Yksi syy tähän voi olla se, että Venäjä on kohdistanut kaikki voimansa Ukrainan alueelle, mutta jos siellä tilanne rauhoittuu, kyberhyökkäyksiä aletaan kohdistaa yhä enemmän  muihin maihin.

Härkösen mukaan Fortum on valmistautunut tämän tyyppisiin kyberuhkiin kymmeniä vuosia.

– Nyt olemme kohdentaneet suojausta tiettyihin paikkoihin ja asioihin vielä tarkemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat