Suomen olympiaedustaja rikkoo rajoja isojen karjujen lajissa – miten tähän kaikkeen on aikaa?

Anni Vuohijoki, 2016
Lehtikuva
Julkaistu 07.08.2016 07:15
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen, Rio de Janeiro

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen
Toimittajan kuva

Timo Kunnari, Rio de Janeiro

timo.kunnari@mtv.fi

Kun painonnostaja Anni Vuohijoki kertoo elämänsä tavoitteista ja tapahtumista, herää kysymys, miten kaikkeen on aikaa.

28-vuotias Vuohijoki on olympiakisoissa ensikertalainen, mutta hän on myös valmentaja, diplomi-insinööri ja tuore lääketieteen opiskelija. Opinnot lääkiksessä itse asiassa alkoivat torstaina, mutta Vuohijoki oli jossain aivan muualla kuin koulunpenkillä.

Vaikka alla on kovan tason akateeminen koulutus, Vuohijoki halusi lähteä seuraamaan lapsuuden unelma-ammattia ja lääketieteen opintoja.

- Syytän (diplomi-insinööriksi) valmistumisesta sitä, että sain tosi hauskan dippatyöpaikan. Se motivoi. Samalla minulla tehtiin operaatio jalkapöytiin, minulla oli synnynnäinen vika, ja piti vuosi himmata treenaamisesta. Sitten oli aikaa opiskella ja täräytin puolentoista vuoden opinnot vuoteen ja sain dippapaperit. Jäin itse asiassa samaan paikkaan töihin, Vuohijoki selvittää.

Työpaikka oli nappiosuma, sillä hän sai painaa kesällä pitkiä päiviä, kun harjoittelussa oli rauhallisempi jakso. Lomat ja ylityötunnit "tungettiin" talvikuukausille ja niinä aikoina keskittyminen oli treeneissä.

- Aika lailla tasan kaksi vuotta sitten juttelin esimiehen kanssa, että minä haluan Rioon ja on pakko lopettaa työt. Hän ymmärsi täysin ja jättäydyin pois ja rupesin treenaamaan.

- Se oli hyvä päätös. Tämä on vaatinut paljon suunnittelua ja välillä mennään äärirajoilla omista voimavaroista, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin ymmärtää levon merkityksen, Vuohijoki summaa.

"En uppoudu stereotypiaan"

Hän myöntää olevansa hieman huolissaan siitä, miten lääkiksen pakolliset kurssit saa sovitettua omaan ohjelmaan, mutta kaikki on mahdollista. Jos vain haluaa.

- Olen saanut todella paljon tukea Olympiakomitean lääkäreiltä. Olen keskustellut siitä, miten he aikoinaan yhdistivät omia opintojaan ja urheilua. Ei se ole mahdottomuus, pitää antaa itselleen välillä löysää ja silloin kun pystyy vaatimaan (itseltään), koittaa vain suorittaa mahdollisimman hyvin, Vuohijoki sanoo.

Painonnostajien maine ei välttämättä ole se, että punttirymistelyn välissä luetaan tenttikirjoja, saati sitten hankitaan kaksi akateemista tutkintoa.

- En sano, että haluan rikkoa rajoja, haluan toteuttaa itseäni. En halua uppoutua stereotypiaan, vain koska ne ovat olemassa. Tapani elää on sellainen, että haluan kehittää itseäni, haluan joka päivä herätä siihen ja olla innoissani päivästä, joka on vastassa.

Vuohijoki tiivistää asenteensa osuvasti.

- En koe tyydytystä siitä, että makaan sohvalla joka päivä ja mietin, että pitäisi pestä ikkunat. Koen tyydytystä siitä, että saan pestä ne ikkunat.

Moninkertainen mitalisti valmennettavana

Niin ja vielä se valmentaminen.

Vuohijoki sanoo olevansa todella innoissaan valmennuksesta. Hänen valmennettaviinsa kuuluvat muun muassa Pauliina Utosaari, painonnoston EM-kahdeksas sekä Tuomas Hautala, joka on voimanostossa moninkertainen MM-mitalisti.

- Käyn valmentajan ammattitutkintoa, todennäköisesti saan ensi keväänä sen valmiiksi, kaikki tasotutkinnot suorittanut Vuohijoki kertoo.

Urheilukokemuksesta, valmennuksellisesta näkemyksestä sekä lääketieteellisestä ymmärryksestä kertoo myös Vuohijoen ja valmentaja Mika Tiaisen reaktio Rion valintakohuun. Kun Vuohijoki valittiin Rioon, rannalle jäänyt Anna Everi haastoi valinnan ja haki muutosta Urheilun Oikeusturvalautakunnasta.

Vuohijoki kertoi ymmärtävänsä Everin reaktion, eikä ottanut sitä henkilökohtaisesti. Rioon valmistautumiseen asia vaikutti hieman.

- Valmentajani on sen verran fiksu, että reagoimme laskemalla hermostollista rasitustasoa harjoittelussa yhdeksi viikoksi, siihen asti, että valintaprosessi suljettiin. Kun stressaa, stressihormonitaso nousee, sama on jos treenaa kovaa, Vuohijoki kertoi.

- Tämä oli vain viisi päivää, kun odotimme lautakunnan päätöstä. Se, että liitto pitkitti asiaa, ei haitannut, siitä tuli positiivinen vaikutus. Tuli taistelutahtoa, vähän niin kuin kilpailu omasta treenistä, koska jos käsky käy, haluan olla elämäni kunnossa, Vuohijoki kertoi.

Vuohijoen Rio-unelman tosihetki koittaa tiistaina 63-kiloisten sarjassa.