Suomen paras squashinpelaaja Emilia Soini: Pelikavereita saa etsiä ulkomailta asti

Omaa urheilulajia valitessa moni lapsi ja nuori valitsee usein suositun ja paljon julkisuudessa näkyvän lajin. Suomen nuoret urheilijalupaukset, pikaluistelija Tommi Pulli ja squashinpelaaja Emilia Soini, valitsivat toisin.

Paljon julkisuutta saavat lajit, kuten jääkiekko ja yleisurheilu, päätyvät monen listalle omaa urheiluharrastusta etsiessä. Nämä lajit eivät kuitenkaan kuuluneet vaihtoehtoihin, kun nuoret urheilijalupaukset pikaluistelija Tommi Pulli ja squashinpelaaja Emilia Soini valitsivat lajiaan.

– Lapsuuden paras ystäväni pelasi squashia, ja itselläni oli hieman ongelmia löytää oma laji. Kokeilun jälkeen jäin sille tielle, kertoo Suomen paras naissquashinpelaaja Soini.

Sotshin olympialaisissa Suomea pikaluistelussa edustavanut Pulli löysi lajinsa ystävän avustuksella. Kotikaupungissa Seinäjoella suosittu laji alkoi kiehtoa Pullia, ja yksilölaji vei mennessään.

– Olen aina halunnut olla vastuussa itsestäni. Jos en menesty, voin syyttää siitä vain itseäni. Toisaalta myös menestys on vain itsestä kiinni, Pulli sanoo.

Sisähallin ja treenikaverin perässä ulkomaille

Suhteellisen pienen yksilölajin harrastaminen on tarkoittanut kovaa työtä niin harjoituspaikkojen, treenikavereiden kuin sponsoreidenkin etsimisessä. Suomessa ei tällä hetkellä ole lainkaan pikaluisteluun soveltuvaa sisähallia, joten olympiatoivon on täytynyt matkustaa ulkomaille treenaamaan, tai harjoitella räntäsateessa.

– Seinäjoella on erittäin hyvä ulkorata, mutta se on täysin sään armoilla. Jos taivaalta tulee räntää, luistelu on todella hidasta. Harjoitusohjelmaa täytyy muokata sään mukaan, Pulli kertoo.

Squashbuumi 1980- ja 1990-luvuilla piti huolen siitä, että 18-vuotiaalla Soinilla ei ole pulaa treenipaikoista. Sen sijaan Soinin on ollut vaikea löytää tarpeeksi kovatasoista treenikaveria.

– Varsinkin sen jälkeen, kun voitin ensimmäistä kertaa naisten Suomen mestaruuden, pelikaveria on saanut etsiä ulkomailta. Olen joutunut pelaamaan myös paljon poikien ja miesten kanssa, mutta se on ihan mukavaa, Soini hymyilee.

Sponsoreiden saaminen on ollut taantumassa kovan työn takana lajissa kuin lajissa, mutta pienen lajin heikko näkyvyys mediassa on tehnyt Soinin ja Pullin työn vielä vaikeammaksi. Menestys omassa lajissa on tuonut kuitenkin molemmille tukea pyytämättäkin. Heidät on muun muassa valittu VVO:n nuorten sponsorointiohjelmaan.

– Heikompi näkyvyys mediassa on myös hyvä asia. Ei tarvitse kohdata julkisuuden paineita samalla tavalla kuin massalajeissa, Pulli kokee.

Pienessä lajissa on muitakin etuja. Kun Soini matkustaa ulkomaille, hänen ei tarvitse majoittua hotelliin.

– Kaikki tuntevat toisensa ja muuten yksinäisillä kisamatkoilla ei varmasti tarvitse olla yksin. Aina löytyy majapaikka ystävän kotoa.


Lue myös:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat