Turvallisuuspoliittiset jännitteet sekä Suomen ja Ruotsin syvenevä puolustusyhteistyö ovat näkyvästi esillä Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla, joka pääsi vauhtiin tänään Visbyssä.
Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat saaneet niin Suomen kuin Ruotsin päättäjät päivittämään tilannekuvaansa, ja myös politiikkaviikolla arvioidaan sitä, mihin Itämeren jännitteet ja Venäjän linja ovat kehittymässä.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime perjantain Suomen-vierailu on osaltaan sähköistänyt turvallisuuspoliittista keskustelua Ruotsissa. Niin hallituksesta kuin oppositiosta on viestitetty, ettei Putin olisi tervetullut vierailulle Ruotsiin.
-Ei, se ei ole ylipäänsä ajankohtaista, vastasi puolustusministeri Peter Hultqvist SVT:lle perjantaina eli samana päivänä, kun Putin vieraili presidentti Sauli Niinistön vieraana.
Hultqvist ei kuitenkaan halunnut neuvoa Suomea Putin-asiassa.
Anne Berner paikalla
Suomen hallitusta Visbyn politiikkaviikolla edustaa pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anne Berner (kesk.). Hän on mukana keskustelemassa muun muassa pakolaiskriisin vaikutuksista sekä Suomen ja Ruotsin yhteistyöstä.
Gotlannissa on lähipäivinä asialistalla myös se, millaisia vaikutuksia Britannian EU-eroa puoltaneella kansanäänestyksellä on Ruotsiin. Britannia on ollut yksi Ruotsin keskeisistä kauppakumppaneista, joten EU-eron riski on suuri kysymys myös Ruotsin elinkeinoelämälle.
Visbyssä järjestettävä politiikkaviikko on lyhyessä ajassa paisunut suuriin mittoihin. Ohjelmassa on noin 3 800 tapahtumaa eli noin kaksinkertainen määrä neljän vuoden takaiseen verrattuna. Myös kävijämäärä on tuplaantunut 35 000:een muutamassa vuodessa.
Politiikkaviikolla äänessä eivät ole vain puolueiden edustajat vaan myös elinkeinoelämä ja muut yhteiskunnalliset vaikuttajat.