Suomen Saudi-Arabian entinen suurlähettiläs Antti Rytövuori on saanut ulkoministeriöltä kirjallisen varoituksen. Suurlähettiläs kommentoi tapausta MTV:lle katuvana.
Ulkoministeriön antaman varoituksen mukaan Rytövuori välitti toistuvasti alkoholia toimiessaan Suomen suurlähettiläänä Riadissa vuosina 2018–2022.
Asia selviää MTV Uutisten tietopyynnöllä saamasta ulkoministeriön asiakirjasta.
Asiakirjan mukaan Rytövuorelle annettiin kirjallinen varoitus, koska hän on "vakavasti laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan käyttäytyä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla sekä toiminut vastoin hänelle annettuja työnjohto- ja valvontamääräyksiä".
Viime toukokuussa annetun päätöksen mukaan ulkoministeriö voi päättää Rytövuoren palvelussuhteen, jos vastaava toiminta toistuu ja suurlähettiläs toimii vastoin virkavelvollisuuksiaan.
Rytövuori työskentelee tätä nykyä suurlähettiläänä Perussa. Hän on Liman-suurlähetystön päällikkö.
Rytövuoren mukaan kirjalliseen varoitukseen johtanut asia tuli esille Saudi-Arabian Riadin suurlähetystön sisäisessä tarkastuksessa viime talvena. Hänen pestinsä Riadissa oli päättynyt jo ennen sitä.
Rytövuori myöntää toimineensa väärin.
– Olen saanut katua näitä tekemisiäni, hän toteaa MTV Uutisille sähköpostiviestissä.
Lue myös: MTV:n tiedot: Ulkoministeriön ylitarkastaja osteli ministeriön piikkiin yli 100 000 eurolla ilman lupaa – syytetään nyt rikoksista
Mistä on kyse?
Ulkoministeriön sanktio on suorasanainen ja tiukka. Siitä ei selviä tarkemmin, millaisesta alkoholin välittämisestä Rytövuori varoituksen sai. Suurlähettiläs selvittää asiaa itse MTV Uutisten haastattelussa.
Rytövuoren mukaan kyse oli ystäville välitetyistä tai lahjana annetuista alkoholipakkauksista, käytännössä useamman viini- tai viskipullon laatikoista.
Neljän Saudi-Arabiassa viettämänsä palvelusvuoden aikana hän arvioi luovuttaneensa tällaisia pakkauksia useita. Vuositasolla keskimäärin noin viisi.
Miksi?
Asian ymmärtämiseksi Rytövuori taustoittaa toimintaansa pitkän kaavan kautta.
Alkoholia käytetään, vaikka Koraani kieltää
Rytövuori aloittaa siitä, että Saudi-Arabiassa alkoholi on lähtökohtaisesti kielletty islamin uskoon liittyvistä syistä. Koraani kieltää juomisen, ja kirjaa tulkitaan maassa tarkasti. Rangaistukset voivat olla ankaria.
Se ei silti ole koko totuus.
– Monet Saudi-Arabian vapaamielisemmät ja usein myös opiskeluaikansa ulkomailla eläneet mielellään käyttävät alkoholia suljetuissa tilaisuuksissa tai matkustavat usein viikonloppumatkoille Bahrainiin tai Dubaihin. Lisäksi Saudi-Arabiassa asuu noin neljä miljoonaa ulkomaalaista vierastyöntekijää, joista osa ei ole muslimeja.
– Alkoholia siis käytetään, jotkut tekevät omat kotiviininsä ja tislaavat itse, suurlähettiläs kertoo.
Länsimaiset diplomaatit ovat alkoholin suhteen Saudi-Arabiassa erityisasemassa.
Juomien maahantuonti on heille sallittu. Muslimimaiden suurlähetystöt eivät vastaavasta erivapaudesta nauti.
Suomalaisten sääntöjen mukaan Suomen suurlähetystö ei tilaa alkoholia edustustilaisuuksia varten. Suurlähettiläs voi sen sijaan tehdä niin omalla rahallaan.
Rytövuoren mukaan tästä syystä onkin yleinen tapa, että länsidiplomaatit vievät alkoholilahjoja muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin.
– Suurlähettiläät ja diplomaatit ovat usein haluttuja kutsuvieraita paikallisten järjestämille päivällisille ja silloin heidän odotetaan tuovan tuliaisina muutaman pullon viiniä tai jotain muuta alkoholia, hän kertoo.
– Taloja ympäröivien muurien sisällä liberaalit ja usein hyvinkin vaikutusvaltaisissa asemissa olevat saudit elävät omaa "julkisesta todellisuudesta" irrallaan olevaa yksityiselämäänsä, hän jatkaa.
"Koin, että ei ollut haittaa kenellekään"
Varoituksessa ei kuitenkaan ole kyse pelkistä tuliaispulloista.
Suurlähettiläs Rytövuori myöntää itse, että luovutti Riadissa asuessaan suurlähettiläänä hankkimaansa alkoholia silloin tällöin myös ystävilleen. Kyse oli hänen mukaansa muun muassa laadukkaista viineistä ja viskeistä, joita tuotiin maahan laatikoittain.
Vastaanottajina oli Rytövuoren mukaan henkilöitä, jotka eivät voineet hankkia alkoholia itse maan tiukan uskonnollisen säännöstön takia. Henkilöitä oli Rytövuoren mukaan alle kymmenen.
– Näissä ystävissä oli joitain saudeja, Saudi-Arabiassa asuvia ulkomaalaisia liikemiehiä mukaan lukien pari suomalaista sekä kahden muslimimaan suurlähettiläskollegat, hän selvittää.
Joissain tilanteissa vastaanottajat maksoivat saamastaan alkoholista omakustannehinnan omasta aloitteestaan. Rytövuoren mukaan hän ei ole koskaan välittänyt alkoholia rahan takia tai hyötyäkseen itse taloudellisesti.
Hänen kertomansa mukaan kyse ei missään nimessä ollut laajamittaisesta toiminnasta, vaan diskreeteistä ystävänpalveluksista.
– Silloin koin, että näistä luottamuksellisista ystävänpalveluksista näissä erityisissä olosuhteissa ei ollut mitään haittaa kenellekään, hän toteaa.
Ei vapaallakaan yksityishenkilö
Omaan piikkiin hankittujen juomien jakamista on suomalaisittain kenties hieman hankala nähdä rangaistavana tekona.
Silti islamilaisen vallan alla tavan kansalainen olisi voinut joutua vastaavasta ruoskittavaksi – tai vielä pahempaa.
Selvää myös on, että kyse oli Suomen hallinnon ohjeistuksen vastaisesta toiminnasta.
Rytövuori myöntää virheensä katuvana.
– Tapahtumien aikaan itse koin toimivani enemmän yksityishenkilönä tehdessäni näitä ystävänpalveluksia. Tässä taisin olla väärässä ja osa teon rangaistavuutta onkin se, että virka-asemansa vuoksi suurlähettiläs ei vapaa-aikanakaan ole "yksityishenkilö".