Ministeriöiden ja pääministerin edustuskulut paljastavat, että Rinteen ja Marinin hallitusten aikana rahaa käytettiin alkoholiin yhteensä noin 84 200 euroa.
MTV pyysi tiedot ministereiden edustuskuluista sekä alkoholiostoihin liittyvät kuitit kaikilta ministeriöiltä ja valtioneuvoston kansliasta kuluneelta eduskuntakaudelta. Osa toimitti laskelmaan pelkät ministereiden edustuskulut ja osa tulkitsi tietopyyntöä laajemmin.
Ministereiden alkoholin käyttö nousi otsikoihin, kun usea media kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilän alkoholin käytöstä työajalla. Samassa yhteydessä ministeri Lintilän kerrottiin pitäneen työhuoneessaan viinakaappia, jonka sisältöä on täytetty ministeriössä edustuskuluina.
MTV:n selvitys paljastaa, että suurimmat alkoholiin liittyvät edustusmenot ovat olleet tällä kaudella pääministerillä, opetus- ja kulttuuriministeriöllä sekä sosiaali- ja terveysministeriöllä.
Pääministerillä oli alkoholikuluja 15 800 euron edestä. Opetus- ja kulttuuriministeriössä sama lukema on noin 15 400 euron luokkaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä alkoholia on tarjoiltu 12 300 eurolla.
Listan keskikastia puolestaan edustavat puolustusministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, sisäministeriö, valtiovarainministeriö, ulkoministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Puolustusministeriössä alkoholia ostettiin edustusmenoihin 10 200 eurolla, työ- ja elinkeinoministeriössä 9 500 eurolla, ulkoministeriössä 8 400 eurolla, valtiovarainministeriössä 4 600 eurolla, maa- ja metsätalousministeriössä 3 000 eurolla ja sisäministeriössä 2 600 eurolla.
Kaikkein pienimmät alkoholiin liittyvät, ja muutenkin maltilliset edustusmenot olivat ympäristöministeriössä sekä oikeusministeriössä. Niiden ministerit käyttivät alkoholiin edustusrahaa reilusti alle tuhannen euron.
Ministeriöiden toimittamia summia ei voi täysin verrata keskenään, sillä laskelmissa on kirjanpidollisia eroja. Osa ministeriöistä toimitti laskelmaan mukaan pelkät ministereiden edustuskulut ja osa tulkitsi tietopyyntöä laajemmin.
Edustuskuluja ovat esimerkiksi lahjat ja sidosryhmätapaamiset
Yleisesti eri ministereiden edustuskuluista ei voi tehdä johtopäätöstä, että alkoholi menisi kyseisen ministerin kurkusta alas. Edustuskuluilla tarkoitetaan sellaisia menoja, jotka kohdistuvat etenkin ministeriön ulkopuolisiin tahoihin, kuten sidosryhmiin.
Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ministeri järjestää juhlatilaisuuden sidosryhmilleen, jossa nautitaan alkoholia.
Valtioneuvosto linjaa edustuskuluista seuraavalla tavalla:
Edustuskuluja voivat olla esimerkiksi tarjoilukulut, tilojen vuokrat ja sidosryhmien muistamiseen liittyvät kulut, kuten liput, kaiverrukset, kukat, seppeleet, palkinnot yms. Edustusluonteisiksi menoiksi ei katsota kuluja, jotka aiheutuvat tavanomaisista työkokouksista tai henkilöstölle järjestetyistä koulutus- ja seminaaritilaisuuksista.
Rahankäytön asianmukaisuutta valvotaan.
– Kansliapäällikkö valvoo poliittisen johdon edustuskulujen käyttöä ja valtiontaloudentarkastusvirasto valvoo ministeriötä. Yksi esimerkki jälkikäteisvalvonnasta on, että kun luottokorttilaskut laitetaan hyväksyntään, talousyksikössä katsomme yksityiskohtaisesti jokaisen tapahtuman ja tarvittaessa puutumme asiaan, jos jokin pomppaa silmään, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön talousjohtaja Pasi Rentola.
Rentolan mukaan vuosien varrella rahankäyttöön ministeriössä on puututtu muutamaan otteeseen.
Mihin rahaa on sitten käytetty?
Pääministerin alkoholikuluissa on pääasiassa kyse erilaisten kokousten, illallisten ja lounaiden yhteydessä tarjotussa alkoholissa. Myös yhdet pikkujoulut on sisällytetty edustuskuluihin.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä alkoholia on hankittu erilaisiin sidosryhmätilaisuuksiin. Ministeriö on järjestänyt esimerkiksi kiitostilaisuuden Cannesissa edustaneille elokuva-alan toimijoille syyskuussa 2021. Vastaavia tilaisuuksia on järjestetty niin ikään Tokion paralympialaisissa Suomea edustaneille, EM-mitalisteille sekä SM-kultaa voittaneille pesäpallojoukkueille.
Ministeriön talousjohtajan Pasi Rentolan mukaan suuria kokonaismenoja selittää osin pikkujoulut.
– Käsittääkseni ministeriöiden käytännöt ovat vaihdelleet sen suhteen, mitä menoihin ilmoitetaan. Me ilmoitimme siihen myös pikkujoulut, jotka käsittävät puolet kaikista menoista.
Sosiaali- ja terveysministeriössä alkoholia on ostettu tarjoiltavaksi ministeriön kokous- ja saunatiloissa sijaitsevaan edustuskaappiin. Edustuskaappiin on viimeisen neljän vuoden aikana ostettu esimerkiksi kuohuvaa sekä viinejä. Ministeriön alkoholikuluihin kuuluu myös jonkin verran lahjoja.
Ministeriön talousjohtaja Mikko Staffin mukaan ministereiden sihteerit ja vahtimestari ovat saaneet avaimet edustuskaappiin.
– Ministerien työhuoneissa tai ministerisiivessä ei säilytetä alkoholia. Sisältöä on käytetty STM:n tilaisuuksissa kuten esimerkiksi kunniamerkkien jakotilaisuuksissa ja muissa juhla- ja muistamistilaisuuksissa.
Myös työ- ja elinkeinoministeriöstä löytyy edustuskaappi, johon on hankittu etenkin konjakkia sekä viiniä.
Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan MTV:lle, että ministeriön lähtökohtana on, ettei alkoholin edustusvarastoa saa ylläpitää, vaan ostot tehdään aina jotain tiettyä tilaisuutta varten.
– Usein on tilanteita, että kaikki alkoholi, joka on ostettu jotakin tiettyä edustustilaisuutta varten, ei kulukaan ja näin tiettyjä pulloja voi alkaa kertyä, kunnes niitä käytetään jossakin toisessa edustustilaisuudessa. Tähän uuteen edustustilaisuuteen ostetaan sitten alkoholia, jota ei löydy ns. edustusvarastosta, ministeriön talouspäällikkö Taina Vähimaa vastaa sähköpostitse.
Puolustusministerin kohdalla leijonanosa hänen alkoholikuluistaan selittyy puolustusministeriön perinteisellä uudenvuoden vastaanotolla. Muutoin puolustusministeriössä on ollut varsin vähän edustuskuluja.
Selvitys tehtiin maalis-huhtikuussa, joten on mahdollista, että edustuskuluista puuttuu joitain laskuja, joita ei vielä tietojen pyytämishetkellä ollut kirjattu kirjanpitoon. Lisäksi valtioneuvoston kanslia kieltäytyi luovuttamasta osan pääministeri Marinin edustuskuluista, joten on mahdollista, että aineiston joukosta puuttuu joitain alkoholia sisältäviä kuitteja.
Lue myös: Onko suomalainen alkoholikulttuuri murroksessa? Asiantuntija: "Työelämässä ei enää hyväksytä edes vähäistä alkoholinkäyttöä"
Pääesikunta Lintilän ja Kaikkosen Tukholman-reissusta: Lonkeron juonti armeijan koneessa rikkoi sääntöjä
Lintilän kansliapäällikkö puolustaa Lintilän toimia: ” Mika ja minä emme kumpikaan kuulu minkään valtakunnan raittiusseuraan”
Mika Lintilää epäillään alkoholin käytöstä työaikana – näin kommentoi Annikka Saarikko
Jaloviinaa virkalennolla ja "vapputunnelmissa" kuninkaallisella illallisella – tästä ministeri Lintilään kohdistuvissa väitteissä on kyse
Juttua on muokattu 20. huhtikuuta 2023 kello 13.25. Lisätty tieto siitä, että ministeriöitä ei voi täysin vertailla keskenään, koska osa tulkitsi tietopyyntöä laajemmin.