Suomen väkiluku pienenee keskiviikkona

AOP Digi- ja väestötietovirasto.
Väestötietojärjestelmässä tehdään Digi- ja väestötietoviraston mukaan päivitys, joka vaikuttaa väkilukutietoon. Kuvituskuvassa Digi-ja väestotietoviraston kyltit Kittilässä.All Over Press
Julkaistu 12.11.2024 08:27
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy Suomen väkiluvussa huomenna keskiviikkona.

Väestötietojärjestelmässä tehdään keskiviikkona päivitysajo, joka vaikuttaa Suomen väkilukutietoon.

Vuosittain tehtävän päivityksen yhteydessä Suomen väkiluvusta poistetaan ne henkilöt, joiden asuinpaikka on ollut yli kaksi vuotta tietymättömissä. Muutos koskee noin 3 900 ihmistä.

Tieto väkiluvusta näkyy esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevassa valotaulussa.

Väestötietojärjestelmässä tietymättömissä olevilla on edelleen kotikunta Suomessa, mutta heidän asuinpaikkansa ei ole ollut viranomaisten tiedossa 1. tammikuuta 2022 tai sen jälkeen. 

– Käytännössä kyse on ihmisistä, jotka ovat muuttaneet pois Suomesta, mutta eivät ole huomanneet tehdä maastamuuttoilmoitusta. Muutoksen myötä tietymättömissä olevilla ei ole enää kotikuntaa Suomessa, ja he poistuvat Suomen väkiluvusta, Digi- ja väestötietoviraston tiedotteessa selvitetään.

Suomessa kotikuntalaki velvoittaa jokaisen ihmisen ilmoittamaan ajantasaiset osoitetietonsa Digi- ja väestötietovirastoon aina kun muuttaa asuinpaikkaa. Digi- ja väestötietovirasto kirjaa tiedon väestötietojärjestelmään. Osoitteen täytyy vastata henkilön todellista asuinpaikkaa.

Lue myös: Suomalaisille keskeinen virasto potkii pois 15 prosenttia työntekijöistään

Maailman mittakaavassa harvinainen 

Väestötietojärjestelmäään kerätään tiedot muun muassa syntymistä, kuolemista, osoitteista, avioliitoista ja avioeroista sekä saaduista kansalaisuuksista. 

Sairaalat toimittavat tiedot syntyneistä lapsista väestötietojärjestelmään yleensä jo vuorokauden kuluessa syntymästä.

– Suomen väestötietojärjestelmä on maailman mittakaavassa harvinainen, johtava asiantuntija Tytti Ronkainen Digi- ja väestötietovirastosta kehuu.

Ronkaisen mukaan sen laaja hyödyntäminen yhteiskunnan eri toiminnoissa säästää rahaa ja vaivaa ja helpottaa kansalaisten arkea monin tavoin. 

– Esimerkiksi yhdellä muuttoilmoituksella tieto uudesta osoitteesta menee väestötietojärjestelmän kautta automaattisesti kaikille viranomaisille.

Väestötietojärjestelmä on tärkeä työkalu myös viranomaisten toiminnassa. 

Tasaluvut kiinnostavat

Valotaulussa ja dvv.fi-verkkosivuilla näkyvä lukema kiinnostaa viraston mukaan kansalaisia. 

– Erityisesti kiinnostusta herättävät tasaluvut, ja virastomme sai runsaasti tiedusteluja esimerkiksi silloin, kun luku ylitti numerosarjan 5 555 555. Nyt tämä kotikuntatiedon muutos koskee 3 900 henkilöä, ja se näkyy tavanomaista päivittäistä vaihtelua merkittävämpänä laskuna lukemassa, Ronkainen sanoo.

Vastaava muutos väestötietojärjestelmään tehtiin edellisen kerran viime vuoden toukokuussa.

– Jos saat viranomaisten kanssa asioidessasi tiedon, että sinulta on poistettu kotikunta, vaikka asutkin edelleen Suomessa, saat korjattua asian tekemällä muuttoilmoituksen osoitteessa muuttoilmoitus.fi tai asioimalla lähimmässä Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteessä, tiedotteessa muistutetaan.

Lue myös:

Toimi näin, jos epäilet joutuneesi identiteettivarkauden, tietomurron tai verkkohuijauksen uhriksi

Uudet nimisuosikit: Nämä olivat suosituimmat lasten nimet vuonna 2023

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskunta