Suomi ja Viro eivät enää hyväksy "tuplaosoitteita" – uudistus koskee tuhansia suomalaisia

Suomi ja Viro allekirjoittivat valtiosopimuksen, jonka myötä pysyvä osoite voi olla vain yhdessä valtiossa kerrallaan.

Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan jatkossa Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta, kertoo Digi- ja väestötietovirasto.

Tavoitteena on aloittaa osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä vuoden 2025 lopussa.

Muutos pohjautuu valtiosopimukseen, jonka Suomi ja Viro allekirjoittivat 21. syyskuuta 2022.

– Sopimuksen myötä Suomen ja Viron välillä muuttavilla henkilöillä voi jatkossa olla vakinainen asuinpaikka eli osoite ainoastaan yhdessä valtiossa kerrallaan, Digi- ja väestötietoviraston tiedotteessa todetaan.

– Vastaava sopimus on ollut voimassa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä jo 1960-luvulta alkaen.

Tietojen vaihdon valmistelussa Suomen ja Viron väestörekisteriviranomaiset selvittivät, kuinka monella henkilöllä on osoite molemmissa maissa. Vertailun perusteella noin 5 000 Suomen kansalaisella on vakinainen osoite rekisteröitynä Suomessa että Virossa.

Viranomaiset kannustavat Virossa asuvia Suomen kansalaisia sekä Suomesta takaisin Viroon muuttaneita Viron kansalaisia varmistamaan asuinpaikkatietojensa oikeellisuus Suomen väestötietojärjestelmässä jo ennen viranomaistoimia. Ohjeet löytyvät Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.

Tietojenvaihtoa syntymästä ja kuolemasta

Viranomaiset saavat ensi vuoden toukokuusta lähtien myös tiedon Virossa kuolleista Suomen kansalaisista.

–Tietojen vaihto kohdistuu aluksi maiden väliseen muuttoon ja toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolemaa koskeviin tietoihin, mutta sitä on mahdollisuus ja tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita tietoja, kertoo osastopäällikkö Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi nimen ja siviilisäädyn muutokset sekä lapsen syntymää koskevat tiedot voisivat siirtyä maiden välillä automaattisesti.

Lue myös:

    Uusimmat