Yli 35 000 Ukrainasta paennutta on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).
Ukrainan sodan myötä vastaanottojärjestelmän piiriin on saapunut enemmän ihmisiä kuin koskaan, Migri kertoo.
Lue myös: Haavoittuneita Ukrainan sotilaita saapui Suomeen hoitooon: "Heillä on vakavia sotavammoja"
Vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä yli 37 000 henkilöä. Ennen tätä vastaanottojärjestelmässä on ollut eniten asiakkaita vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa, Migri kertoo.
Valtaosa järjestänyt majoituksensa itse
Monet tulijoista järjestävät majoituksensa itse. Migrin mukaan suurin osa tilapäistä suojelua saavista tai hakeneista, noin 65 prosenttia, asuu tällä hetkellä muualla kuin vastaanottokeskuksissa. Tilanne voi kuitenkin muuttua ja vastaanottokeskuksille tulla enemmän tarvetta.
– Esimerkiksi lähitulevaisuudessa kausityösesongin loppuminen voi tuoda jonkin verran tarvetta vastaanottokeskusmajoitukselle. Ensi keväästä lähtien taas on odottavissa, että nyt vastaanottojärjestelmän piirissä olevia tilapäistä suojelua saavia henkilöitä siirtyy laajemmin vastaanottojärjestelmästä pois kuntiin, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Olli Snellman Migrin tiedotteessa.
Tällä hetkellä toiminnassa on 77 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä kahdeksan alaikäisyksikköä. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Suomessa oli 20 vastaanottokeskusta ja seitsemän alaikäisyksikköä.
Lue myös: Donetskiin pakkoevakuoinnit: "Mitä enemmän ihmisiä lähtee, sitä vähemmän Venäjän armeijalla on aikaa surmata ihmisiä"
Huomattava osa tilapäistä suojelua hakevista ja saavista on lapsia äiteineen. Suomeen on tullut myös ilman huoltajaa olevia lapsia, jotka valtaosin tulevat kuitenkin sukulaisten tai perheystävien kanssa. Yhteensä noin kolmannes tulijoista on lapsia.
– Lasten on mahdollista käydä koulua Suomessa. Omasta vastaanottokeskuksesta saa tarvittaessa apua koulupaikan hakemiseen, kertoo Snellman.