Suomen rannikolta kuukausi sitten tavattu ryhävalas on mahdollisesti löytynyt kuolleena Saksan rannikolta, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.
Suomesta ollaan lähettämässä Saksaan kuvia valaasta sen tunnistamista varten.
– Valokuvia on pyydetty ja niitä meiltä jossakin vaiheessa lähetetään. Siten pyritään identifioimaan, onko kyseessä sama valas, kertoo meripelastusjohtaja Petri Kippola Länsi-Suomen merivartiostosta STT:lle.
Videolla yllä merivartiosta pelastaa Lotta-valasta Siikarysästä Merenkurkussa.
Hän arvioi, että kuvien lähettämiseen palataan ensi viikolla.
– Tämä perjantai-ilta ei nyt ole paras aika salapoliisitöiden tekemiseen, Kippola sanoo kiireiseen ajankohtaan viitaten.
Suomessa Lotta-nimen saanut ryhävalas tavattiin ensin Merenkurkusta siikarysään takertuneena 12. toukokuuta. Kolme päivää myöhemmin se oli kiinni lohirysässä Rauman edustalla. Molemmilla kerroilla valaan auttoi kiipelistä merivartiosto.
Tämän jälkeen valaasta ei tehty Suomen alueella ainakaan merivartioston tietoon tulleita havaintoja, Kippola kertoo.
Suomessa kuollut eläin olisi maanomistajan vastuulla
Toukokuussa valaan arvioitiin olevan noin 7–8 metriä pitkä.
– Saksalaisten tietojen mukaan kuollut valas on 8,65 metriä pitkä, joten se osaltaan vahvistaisi sitä, että puhutaan samasta valaasta, Kippola sanoo.
Kuollut valas on Kippolan mukaan niin harvinainen ja kiinnostava tapaus, että viranomaiset todennäköisesti huolehtivat sen ruhon tutkimisesta ja hävittämisestä.
Suomessa kuolleen eläimen poistaminen vedestä olisi maanomistajan vastuulla, Kippola sanoo.
– Poistaminen kuuluu sille henkilölle, jonka rantaan kuollut eläin ajautuu. Esimerkiksi kuolleita hylkeitä ja hirvieläimiä tavataan joka kevät. Kuolleet eläimet eivät ole enää vuosiin kuuluneet viranomaisille, Kippola kertoo.
Kippolan mukaan Suomessa ei ole tiedossa, mistä päin Saksan rannikkoa valas tarkalleen ottaen löytyi.
Laji viihtyy kaikissa maailman valtamerissä, mutta Itämerelle saakka ryhävalasyksilöitä ui vain satunnaisesti. Kanta on vahvin Atlantin länsiosissa. Laji rauhoitettiin vuonna 1966.