Olohuoneessasi voisi tulevaisuudessa olla putki, jossa kasvaisi perunoita, jotka olisi rikastettu kaikilla niillä ruoka-aineita, joita ruokavaliostasi puuttuu. Suomessa kehitellyn menetelmän ensimmäiset käytännön sovellukset otetaan käyttöön pian helsinkiläisravintolassa.
Tulevaisuuden ruokailu ei ehkä näytäkään niiltä harmailta ravinnejauheilta, joihin sci-fi-elokuvissa on totuttu, vaan lähiruoan äärimuodolta. Jokainen voi kasvattaa perunansa olohuoneessaan ja niihin voidaan lisätä sellaisia ravinneaineita, joista juuri kasvattajalla on vajausta.
Näin visioi Suomen siemenperunakeskus Oy:n toimitusjohtaja Paula Ilola.
– Ihmisillä voi tulevaisuudessa olla kotonakin tällaisia. Voisi olla tulevaisuudessa kotona oma aeroponinen yksikkö, mistä voidaan ottaa perunoita led-teknologiaa hyödyntäen vaikka koko vuoden, Ilola sanoo.
– Kun pystymme täsmällisesti antamaan ravinteita, pystymme rikastamaan perunoita ravintoaineilla, joista meillä on puutosta – vaikkapa seleenillä. Voisi nauttia uuden perunan ja saada ravinnetta, joka on vajauksella.
Ajatus Nasalta ja avaruuslennoilta
Ilola on viljellyt perunaa menetelmällä jo seitsemän vuotta. Ajatus on oikeastaan melko yksinkertainen: sen sijaan, että perunoiden juuret olisivat mullassa, ne roikkuvat ilmassa niin, että kasvattaja pystyy täydellisesti kontrolloimaan juurten itseensä imemien ravinteiden ja veden määrää.
Menetelmää on kehitellyt ensimmäisenä Nasa, jonka videosta Ilolakin inspiroitui.
– Löysimme netistä Nasan hauskan filminpätkän, jossa he kehittelivät ruokahuoltoa tulevaisuuden avaruuslennoille. Päätimme, että kokeilemme sitä perunoiden kanssa, Ilola muistelee.
Nasa kehitteli aeroponista kasvatusta juuri avaruuslennoille ja kaupalliset sovellukset maan kamaralla ovatkin melko uusia. Kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty.
– Suurin etu koko tavassa on, että pystytään suljetulla ravintokiertojärjestelmällä tuottamaan. Se on loistavaa paikoissa, joissa vedestä on pulaa.
Helsinkiläisravintolaan tulee ilmaperunapylväät
Tilanne, jossa jokaisella on kotonaan aeroponinen perunayksikkö, ei välttämättä ole kovin kaukana. Toukokuussa Helsingissä avaava Ultima-ravintola aikoo kasvattaa perunansa paikan päällä ravintolassa aeroponisesti eli tekniset esteet vaikuttaisivatkin olevan enimmäkseen takana päin.
– Heille tulee ilmaperunapylväät, joissa he tuottavat ravintolansa sisällä ruokaperunaa. Ravintolan perustajat kävivät täällä toissa syksynä tutustumassa menetelmään, Ilola kertoo.
– Voi olla, että löytyy tulevaisuudessa muitakin lajeja, jotka voivat kasvaa ja teknologiaa pystytään yhdistämään