Suomessa kokoonsa nähden paljon ulkomaista tiedustelua, kertoo Supo – koronavirus muutti Suomessa tapahtuvaa vakoilua

Suomessa on kokoonsa nähden suuri määrä ulkomaisten tiedustelupalvelujen henkilöstöä, suojelupoliisi arvioi kansallisen turvallisuuden katsauksessaan.

Pysyviä työntekijöitä on Supon mukaan useita kymmeniä, ja lisäksi Suomeen tehdään vuosittain lyhyitä operatiivisia tehtäviä. Merkittävimmiksi Suomea ja Suomen etua vastaan tiedustelullisesti toimiviksi valtioiksi katsauksessa nimetään Venäjä ja Kiina.

Koronatilanne vaikeutti suojelupoliisin mukaan ulkomaisten teidustelupalveluiden toimintaa Suomessa, mutta nyt se on palautunut entiselleen. Pandemia myötä tiedustelupalvelut siirsivät myös painopistettään kybertiedustelun suuntaan.

Supo kertoo myös, että koronaviruspandemian myötä kybervakoilun uusiksi kohteiksi ovat nousseet lääketeollisuus ja tutkimuslaitokset.

Supon mukaan koronaviruspandemiaa on tänä vuonan pyritty hyödyntämään informaatiovaikuttamisessa, mutta yritysten tulokset ovat toistaiseksi jääneet Suomessa vähäisiksi.

Tiedustelupalvelut pyrkivät vaikuttamaan Suomen poliittisiin päätöksiin

Supo kertoo, että ulkomaisten tiedustelupalveluiden edustajat pyrkivät ennakoimaan Suome politiikkaa ja vaikuttamaan poliittiseen päätöäksentekoon.

– Vieraiden valtioiden henkilötiedustelun kiinnostuksen kohteita ovat olleet muun muassa Suomen arktinen politiikka ja päätöksenteko, Suomen kriittiseen infrastruktuuriin ja muille strategisille aloille suuntautuvat investoinnit sekä suomalaisten poliittisten järjestöjen toiminta, suojelupoliisin katsauksessa kerrotaan.

Sen tiedossa on myös konkreettisia tapauksia, joissa vieraat valtiot ovat pyrkineet saamaan Suomesta salaisia tietolähteitä toimittamaan tietoja, jotka eivät julkisesti ole saatavilla.

– Lisäksi tiedusteluorganisaatiot pyrkivät hankkimaan avustajikseen henkilöitä, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa suoraan tai välillisesti poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen, Supo kertoo.

Suojelupoliisin lisäksi suomalainen teknologia ja siihen liittyvä osaaminen kiinnostaa tiedustelijoita, minkä lisäksi Suomea käytetään myös laajasti laittoman teknologiaviennin, esimerkiksi vientikiellossa olevan sotilaallisiin käyttötarkoituksiin sopivan länsimaisen teknologian, kauttakulkumaana.

Lue myös:

    Uusimmat