"Suomessa on jo pitkään ollut kasvujarru – on pulaa IT-osaajista, ja samaan aikaan työttömiä, jotka haluaisivat oppia ja työllistyä"

Rekrykoulutus on työttömiä aktivoiva koulutusmuoto, jossa henkilö koulutetaan suoraan yrityksen tarpeita varten. Huomenta Suomessa vieraana olivat koulutuksessa mukana olevan ohjelmistoyritys Salesforcen maajohtaja Petteri Poutiainen sekä siihen osallistuvat Kaarina Palomäki ja Tom Larinen.

Poutiaisen mukaan koulutusta järjestävä Salesforce Academy syntyi yhteistyössä ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa tarpeesta löytää koulutusohjelma, joka työllistäisi työttömiä IT-alalle.

– Suomessa on jo pitkään ollut jonkinlainen kasvujarru. Meillä on pulaa IT-osaajista, ja samaan aikaan meillä on työttömiä, jotka haluaisivat oppia uutta ja työllistyä, Poutiainen sanoo.

Joulukuussa alkaneessa kuuden kuukauden kestoisessa koulutuksessa on mukana 33 henkilöä, joista 40 prosenttia on naisia.

Käytännössä koulutus on työssä oppimista, ja siihen sisältyy myös jonkin verran teoriaa. Mukana on 20 asiakasyritystä, jotka käyttävät Salesforce-ohjelmistoa. Kyseisiin yrityksiin osallistujien toivotaan työllistyvän.

Ensimmäinen vastaavanlainen koulutus järjestettiin vuosi sitten. Poutiainen kertoo, että kurssilaisista 93 prosenttia sai sen jälkeen vakituisen työpaikan.

Kokemus ja tutkinto eivät riitä

Koulutukseen osallistuva paluumuuttaja Kaarina Palomäki sanoo kokeneensa haasteita työllistyä IT-alalle, vaikka hänellä on alalta kokemusta sekä alan tutkinto.  

– Suomeen on paljon vaikeampi tulla täysin kansainvälisellä taustalla, useita vuosia ulkomailla opiskellut ja työskennellyt Palomäki toteaa.

Hänen on tarkoitus työllistyä koulutuksen jälkeen käyttöönottokouluttajaksi.

Tom Larinen haki koulutukseen ystävänsä vinkistä. Vaikka koulutusjakso on palkaton, hän uskoo hyödyn näkyvän tulevaisuudessa. Larisesta on tarkoitus tulla ohjelmistokonsultti.

– Yksi iso asia, mitä koulutuksessa saavuttaa, ovat verkostot. Niillä tulee varmasti olemaan vaikutus mahdollisuuksiin työllistyä myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat