Suomessa on kehitetty mobiilisovellus, josta toivotaan suurta apua koronan pysäyttämiseksi – "Lääkäreiden kädenojennus kansalaisille"

3:26img
Suomessa on kehitetty käyttövalmis mobiilisovellus koronaepidemian pysäyttämiseksi.
Julkaistu 07.04.2020 07:51

MTV UUTISET–Joni Piirainen

FinPandem-mobiilisovellus näyttää sovelluksessaan tarkasti oireettomien, ja oireellisten liikkeet maassamme. Maailmalla vastaavanlaisen sovelluksen käyttökokemukset ovat olleet erittäin lupaavia. Sovelluksen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen.

Suomessa on kehitetty jo viikkojen ajan lääketieteen ammattilaisten keskuudessa mobiilisovellusta, joka pystyy kuvaamaan tehokkaasti koronaviruksen leviämistä maassamme. FinPandem-niminen mobiilisovellus näyttää karttasovelluksessaan jopa metrien tarkkuudella, missä kaikkialla oireelliset tai oireettomat henkilöt liikkuvat.

– Se näyttää karttasovelluksessa niin sanotut hotspotit, eli missä liikkuu paljon ihmisiä. Tällöin näistä riskialueista voi pitäytyä pois. Myös toisaalta, jos itse on punainen sovelluksessa, eli käyttäjällä on mahdollinen korona-altistus, niin hänestä pystytään pysymään erossa, jolloin tartuntaketju ei etene, kertoo lääketieteen tohtori ja FinPandem-mobiilisovelluksen projektijohtaja Jussi Kosola.

– Tuntuu siltä, että olemme ajautuneet tällaiseen pattitilanteeseen. Monella on idea, että miten tästä päästäisiin eteenpäin, mutta nyt vaadittaisiin jo jonkinlaista käytännön ratkaisua, sanoo lääketieteen tohtori ja työterveyshuollon erikoislääkäri Matti Peura FinPandem-työryhmästä.

Lue myös: Varmennetut koronavirustapaukset julki: Jyväskylässä 64, Seinäjoella 17 – katso tästä oman kuntasi koronavirustilanne

Sovellus auttaa välttämään riskikohteita

FinPandem-sovelluksen käyttö perustuu täysin kansalaisten vapaaehtoisuuteen, ja sen käyttö on myös anonyymia. Tämän toivotaankin madaltavan merkittävästi kynnystä sovelluksen käyttöönottoon. 

– Sovelluksen käyttäjistä nähdään ainoastaan se oleellinen: käyttäjän oireisiin perustuva käyttäjän koronastatus sekä muiden käyttäjien liikkumista koskevat, tartunnan välttämisen mahdollistavat sijaintitiedot, selventää FinPandem-mobiilisovelluksen projektijohtaja Kosola.

– Sovellukseen on rakennettu COVID-19 viruksen oirekartta, jonka mukaisia valikoita käyttämällä käyttäjä valitsee nopeasti omat oireensa, jolloin sovellus laskee käyttäjän mahdollisen riskin koronatartuntaan. Käyttäjä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä terveysviranomaisiin yhdellä painalluksella, jatkaa Kosola.

finpandem2

Käyttäjä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä terveysviranomaisiin yhdellä painalluksella.

Lue myös: Poliisilta neljä karua tarinaa koronakriisin takia lisääntyneistä kotihälytystehtävistä Helsingissä: “Älä lyö”

Kokemukset maailmalta hyviä

Myös muualla maailmassa mobiiliteknologiasta on haettu apua koronavirusepidemian taltuttamiseen. Kokemukset ovatkin olleet monin tavoin lupaavia. 

– Tämänlaisia sovelluksia on esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Singaporessa käytetty menestyksekkäästi. Saksassa tätä myös kehitetään. Suomessa tämän mobiilisovelluksen käyttö voisi mennä hyvin läpi, koska olemme tottuneet käyttämään kännyköitä, sekä erilaisia älysovelluksia. Mielestäni meillä olisi edellytykset saada tämä epidemia haltuun onnistuneesti tämänlaisella sovelluksella, kertoo lääketieteen tohtori Matti Peura työryhmästä.

– FinPandem -projekti on lääkäreiden kädenojennus kansalaisille, päättää projektin johtaja Jussi Kosola.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus