Suomalaistutkijalta kylmäävä arvio koronan tarttumisesta: Edes 2 metriä ei riitä turvaetäisyydeksi – "Itse en ainakaan laskisi sen varaan"

8:19imgKatso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta yläpuolelta.
Julkaistu 28.03.2020 15:11

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Suomalaistutkijat ovat yhdistäneet voimansa selvittääkseen, kuinka koronavirus leviää ilmassa. Jo aiemmin on onnistuttu todentamaan, että koronavirus tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi ihmisen aivastaessa tai yskiessä. Mutta mikä on riittävä turvaväli? Kaksi metriä ei riitä, sanoo professori.

Video: Mistä suomalaisessa tutkimushankkeesta on kyse? Miten koronaviruksen leviämistä tutkitaan? Kuuntele Aalto-yliopiston apulaisprofessorin haastattelu yllä olevalta videolta!

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorisen mukaan myös puhuminen on omiaan levittämään viruksia. 

Vuorinen havainnollistaa viruksen leviämistä käytännönläheisen esimerkin kautta: Viruksen leviämistä voidaan verrata tilanteeseen, jossa tupakansavu leviää sisätiloissa. Kun ihminen puhuu, hänen suustaan lentää pienenpieniä pisaroita, joita kutsutaan myös aerosoleiksi. Pienet pisarat kuljettavat mukanaan erilaisia viruksia.

Sisätiloissa, kuten ruokakaupassa, pienet pisarat – ja siten myös virukset – voivat kulkeutua hyvin pitkiäkin matkoja ilmanvaihdon aiheuttamien virtauksien mukana. 

– Tämä on nyt se oleellinen pointti tässä meidänkin tutkimuksessa, eli haluamme nimenomaan tukea viranomaisten päätöksentekoa etsimällä tieteellistä näkökulmaa tähän ilmiöön, Vuorinen kertaa tutkimushankkeen taustoja MTV Uutiset Live -lähetyksessä. 

Lue myös: Koronavirus voi tehdä busseista tautipesäkkeitä – HSL pyytää aivastamaan "nenäliinaan tai hihaan"

Edes 2 metriä ei ole riittävä etäisyys

Tutkimuksessa ei ole käytetty oikeita ihmisiä, vaan esimerkiksi yskiminen tai muu vastaava tilanne on pyritty mallintamaan muilla konstein. Mallintamisen aikana tutkijat ovat pyrkineet 3D-simuloinnin avulla myös selvittämään, kuinka pitkän matkan virukset leviävät. 

– Me tutkijat saamme simuloinnilla tietoa fysiikasta, mutta tarvitsemme virologeja ja terveysviranomaisia, lääkäreitä ja yhteistyötä, jotta voimme vetää jotain yhteenvetoja koronaviruksen kannalta.

Vuorisen mukaan niin kutsuttu turvaetäisyys on hyvin hankala käsite – onhan aiemmat käsitykset turvavälistä perustuneet lähinnä isojen pisaroiden leviämiseen ilmassa. Apulaisprofessori uskookin, että pienten pisaroiden leviämisen selvittäminen tulee laajentamaan myös turvavälin käsitettä.

– Pisarat lentävät pilvenä ihan erityyppisen matkan kuin isot pisarat. Suositus on ehdottomasti tässä vaiheessa se, että koronaviruksen suhteen pitäisi pysyä sisällä.

– Suosittelen lämpimästi, että ei liikuta missään julkisilla paikoilla. Mahdollisimman suuri etäisyys, ja en itse ainakaan laske tällaisen kahden metrin säännön varaan, vaan haluan maksimoida etäisyyden muihin ihmisiinä, Vuorinen ohjeistaa. 

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta: HUS:n alueella 59 uutta tartuntaa – varmistettuja tautitapauksia yli 1 160, kuolonuhreja seitsemän

Läpimurron uskotaan olevan nurkan takana

Vuorisen mukaan pisaratartunnasta tiedetään nykymaailmassa hätkähdyttävän vähän. Tutkimuksen aikana suomalaistutkijat ovat pyrkineetkin ratkomaan laskennallista fysiikan ongelmaa, jonka ratkaisemiseksi heillä on kaikki ratkaisun avaimet olemassa. Tutkijat uskovat, että läpimurto on aivan kulman takana. 

– Tässä tutkimusten alussa on selvinnyt jopa yllättävä asia. Uskallan väittää, että tässä tullaan saavuttamaan tieteellistä uutuusarvoa jo muutamien viikkojen aikana, Vuorinen vakuuttaa. 

Koronavirukseen on pyritty löytämään rokotetta tai muuta lääkettä jo kuukausien ajan. Vuorinen yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa tiedostavat, että ajan tuoma paine on melkoinen. 

– Haluamme saada tuloksia mahdollisimman ripeästi, Vuorinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus