Viime vuoden historiallisen alhainen syntyvyys luo korotustarvetta eläkemaksuihin ja verotukseen. Eläketurvakeskus varoittaa, että vuosikymmenten päästä eläkemaksu voi nousta jopa 30 prosenttiin, jos syntyvyys ei nouse.
Suomessa syntyneiden vauvojen määrä jatkaa laskuaan seitsemättä vuotta peräkkäin. Pelkästään toissavuodesta syntyvyys aleni lähes viisi prosenttia.
Vähäinen vauvojen määrä heijastuu pidemmällä tähtäimellä eläkkeisiin. Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäen mukaan rahastoista löytyy tällä hetkellä vajaa kolmannes eläkkeiden maksamiseen tarvittavasta summasta.
– Suurin osa kustannetaan sen vuoden eläkkeen maksajista, jos maksajia vähemmän, niin eläkemaksut nousevat jos nykyisellä systeemillä jatketaan. Jos nykyinen matalataso jatkuu, niin 50 vuoden kuluttua työeläkemaksut, jotka ovat nyt 24,4 prosenttia, olisivat lähempänä 30 prosenttia.
Maahanmuutolla entistä suurempi merkitys
Verohallinnan pääanalyytikko Aki Savolaisen mukaan alhainen syntyvyys voi lyhyellä aikavälillä lisätä äitien työllisyyttä ja tuoda sitä kautta enemmän veroeuroja. Pidemmällä aikavälillä verotus voi tiukentua.
– Ainakin nousuun on painetta, jos syntyvyyden laskua ei pystytä korvaamaan millään muulla, esimerkiksi maahanmuutolla, tehtävien automatisoinnilla, roboteilla tai keinoälyllä. Jos he (viime vuonna syntyneet vauvat) työllistyvät hyväpalkkaisiin töihin niin on mahdollista, että verotulot kasvaa.
Suomessa viime vuotta vähemmän vauvoja syntyi edellisen kerran nälkävuonna 1868.