Syntyvyys on alempana kuin koskaan mittaushistorian aikana, kertoo THL.
Video: Historiallisen alhainen syntyvyys luo korotustarvetta eläkemaksuihin ja verotukseen
Alkuvuoden tietojen perusteella tänä vuonna syntyvien määrä on jäämässä alle 50 000:n vauvan, kun vielä vuosikymmenen alussa Suomessa syntyi yli 60 000 lasta. Vuonna 2017 lapsia syntyi vajaa 51 000 lasta, mikä on 5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
– Koskaan ei ole syntyvyysluvut olleet niin alhaalla kuin nyt. Kyllä meille oli yllätys, että lapsiluvut vieläkin jatkavat laskuaan. Meillä on ollut hypoteesi, että jossain vaiheessa lapsia alkaisi tulla, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.
Asiantuntija pohtii, millä tulevaisuuden eläkkeet ja sosiaaliturva kustannetaan, mikäli trendi pysyy samankaltaisena.
– Kyselytutkimuksissa nykyään nuoret ilmoittavat entistä useammin, että he haluavat vain yhden lapsen tai ei ollenkaan lapsia. Saattaa, että olemme siirtymässä sellaiseen vaiheeseen, jossa lapsia hankitaan vähemmän. Osittain tämä johtuu varmaan siitä, että maailmaan ei haluta lapsia tai asioita priorisoidaan toisella tavalla.
Lapsivaikutukset puntariin
Gisslerin mukaan sukupuolivaikutuksista puhutaan – lisäksi päätöksenteossa pitäisi miettiä lapsivaikutukset.
– Nykyään keskustellaan siitä, että mihin Suomella on varaa. Kun mietitään lasten hyvinvointipalveluita, koulutusta ja muuta, niin näyttäisi siltä, että ilmapiiri ei ole lapsiystävällinen eikä lapsenhankintaa edistävä. Sen takia lapsia hankkivat ovat pikkuisen mietteliäitä, että lähtevätkö siihen puuhaan lainkaan.
– Millainen on kouluverkkomme, sairaalaverkkomme? Millaisia etuisuuksia lapsiperheille annetaan? Gissler pohtii.
Suomessa 24 synnytyssairaalaa – vuonna 1991 liki viisikymmentä
Vuonna 1991 Suomessa oli 49 synnytyssairaalaa. Määrä on puolittunut, sillä nyt niitä on 24. THL:ssä arvioidaan, että määrä laskee vielä nykyisestäkin.
– Kaikki alle tuhannen vuosisynnytysten sairaalat ovat vaaravyöhykkeellä. Voi olla, että vastareaktiona lakkauttamiselle tulemme näkemään yksityisiä sairaaloita. Varmaa ei ole kuin se, että synnytyssairaaloiden lukumäärä tulee yhä olemaan laskusuunnassa.
THL:n asiantuntija huomauttaa, että Suomessa keskittämistrendi on ollut nopeampaa kuin muissa Pohjoismaissa.
– Synnytystoiminnan kustannukset vähenevät, kun keskitetään ja samalla voidaan pitää laatua yllä. Mutta jos matkasynnytykset ja sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrä alkavat nousta, ne kumoavat myönteisiä vaikutuksia.