Suurimmat pörssiyhtiöt eivät osaa arvioida sitä, miten työntekijöiden tekemä etätyö vaikuttaa yhtiön tuottavuuteen. Asia selviää MTV Uutisten 30 suurimmalle pörssiyhtiölle teettämästä kyselystä.
Etätyöt ovat puhuttaneet jälleen tänä syksynä, kun amerikkalainen verkkokauppajätti Amazon ilmoitti lopettavansa etätyöt kokonaan. MTV:n kyselyyn vastanneissa isoissa pörssiyhtiöissä vastaavaa päätöstä ei ole ainakaan toistaiseksi tehty.
Ohjelmistoyhtiö TietoEvryssä jokainen työntekijä saa itse valita, tekeekö työnsä toimistolla vai etänä. Suomen henkilöstöjohtaja Hanna Vuorikoski sanoo, että näin on ollut jo ennen korona-aikaa.
– Tämä oli tuttu ja toimiva toimintatapa tämän tyyppisessä organisaatiossa, jossa tiimit eivät välttämättä muutenkaan istu saman katon alla tai edes samassa maassa.
Vuorikoski kertoo työntekijöiden todenneen, ettei sanelu siitä, mistä töitä tehdään, toimi asiantuntijatyössä.
– Kääntyy itseään vastaan, Vuorikoski jatkaa.
Etätöiden määrässä suuri harppaus
MTV Uutisten 30 suurimmalle pörssiyhtiölle lähettämästä kyselystä selviää, että ennen korona-aikaa reilusti yli puolet yhtiöistä sallivat työntekijöilleen etätöitä enimmillään kahtena päivänä viikossa. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen.
MTV
Mahdollisuudet etätöihin ovat kasvaneet korona-ajan jälkeen selvästi.MTV
– Työkulttuurimme oli hyvin erilainen ennen koronaa. Silloin teimme töitä tosi paljon konttorilta käsin ja nyt koronan jälkeen on enemmän annettu mahdollisuuksia joustavaan etätyöhön. Nyt työntekijät voivat tehdä etänä halutessaan enimmillään viisi päivää viikossa, Fiskars Groupin Suomen henkilöstöjohtaja Nanna Enström sanoo.
Aalto-yliopiston tutkija Juha Eskelinen arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että Suomessa suurempaa ryntäystä toimistolle ei ole odotettavissa. Amerikkalainen teknologia- ja verkkokauppajätti Amazon ilmoitti syyskuussa, että se lopettaa etätyöt kokonaan.
– Ainakaan Suomessa suurimmat yhtiöt eivät ole ainakaan vielä reagoineet vahvasti siihen viestiin, mikä Amerikasta tulee. Rohkenen epäillä että isoa jytkyä ja paluuta toimistoille ei tulla näkemään.
– Etätyöt ovat Suomessa jo kohtuullisen vakiintunut asia. Uskon, että paluu olisi aikamoinen heilahdus, johon myös työntekijäpuolelta reagoitaisiin vahvasti.
Lue myös: Joka viides kokee yksinäisyyttä töissä – tutkija lataa neuvot työpaikalle: "Ehdottomasti siitä lähdetään"
Tuottavuusvaikutusten arviointi vaikeaa
MTV Uutisten kyselyn mukaan pörssiyhtiöissä ei osata arvioida tarkemmin etätöiden vaikutusta yhtiön tuottavuuteen. Eskelinen uskoo, että tuloksia näkyy vasta pidemmällä aikavälillä.
Joka kymmenes kyselyyn vastannut yritys oli havainnut etätöiden parantaneen tuottavuutta.MTV
– Ehkä sitä pystytään arvioimaan pidemmän aikavälin tutkimuksissa, joissa vertaillaan yrityksiä, joilla on eri etätyökäytäntöjä. Tuottavuuden mittaaminen ylipäätään on vaikeaa, mutta on tärkeää pystyä ja pyrkiä arvioimaan sitä, mikä erilaisen työnteon vaikutus on.
Viisi prosenttia kyselyn yhtiöistä koki etätöiden jopa heikentäneen kilpailukykyä.MTV
Kolmannes yhtiöistä arvioi etätöiden parantaneen yhtiön kilpailukykyä.
– Rekrytointi on tällä hetkellä suhteellisen helppoa. Hybridityö ja vapaus valita työpisteensä on osoittautunut tässä suhteessa kilpailuvaltiksi, Tietoevryn Vuorikoski sanoo.
MTV Uutisten kyselyyn vastasi 21 suurta pörssiyhtiötä.
Lue myös: Miten etätöissä kommelletaan? Heikillä oli videopalaveri käynnissä, kun Ruffe-koira yllätti: "Siinä oli hetken aikaa selittämistä"
Juttua muokattu kello 19: Selkeytetty Vuorikosken kommentteja koskien etätyön ehtoja asiantuntijatehtävissä.