Etäily hiertää työpaikoilla, mutta voiko ihmisiä pakottaa toimistolle?

Etäily hiertää työpaikoilla, mutta voiko etätyön lopettaa määräämällä ihmiset toimistolle? 

Koronapandemian aikana moni siirtyi etätöihin. Nyt toimistolle palaaminen saattaa tuntua nihkeältä. Se kuitenkin kannattaisi.

– Ensinhän tuntui, että tämä [etätyö] on mahtava juttu. On enemmän aikaa omalle elämälle. Voimme säästää siinä jopa rahaa. Nyt olen kuullut sekä yrityksiltä että yksilöiltä, tiimeiltä, johdolta, ettei työ enää tunnu merkitykselliseltä, Reaktorin johtava yritysvalmentaja Gabriella Ingman kuvaa Huomenta Suomessa.

Etätyössä on monenlaisia sudenkuoppia. Tulosten saaminen on Ingmanin mukaan vaikeampaa tai työtuotoksen laatu heikompi. 

Etätöissä kolme haittaa

Työterveyslaitoksen johtavan tutkijan Virpi Ruohomäen mukaan etätyöstä voi erottaa kolme haittapuolta.

– Työ ja vapaa-aika limittyvät, työaika saattaa venyä ja tauot unohtua. Toinen haittapuoli on, että saadaan riittämättömästi palautetta, tukea, apua ja työkavereilta ja esihenkilöiltä, Ruohomäki kuvaa.

– Kolmas ja mielestäni vakava tutkimusnäyttö on siitä, että yksinäisyys on etätöissä lisääntynyt. Siihen pitää suhtautua vakavuudella, koska pitkään kestänyt yksinäisyys heikentää terveyttä ja hyvinvointia ja työkykyä. 

"Pitkällä aikavälillä motivaatio murenee"

Jopa kolmannes kokoaikaista etätyötä tekevistä kärsii Ruohomäen mukaan yksinäisyydestä. Työtovereiden suhteet heikentyvät, koska vapaata keskustelua ei ole samalla tavalla kuin toimistolla. Viestin lähettäminen vaikkapa Teamsissa voi jännittää – sehän voi häiritä työkaveria.

Ingmanin mukaan työntekijän tarpeet toteutuvat kyllä etätöissä paremmin kuin toimistolla. Tämä kuitenkin on totta vain lyhyellä aikavälillä.

– Voimme valita ne vaatteet, mitä haluamme pitää. Ei tarvitse käyttää aikaa siirtymisiin, pysytään tauoilla pesemään pyykkiä, mikä auttaa arkea. On vaikeaa nähdä, että pitkällä aikavälillä motivaatio murenee, Ingman kuvaa.

Luottamus etätöissä heikentyy Ingmanin mukaan yksilöiden välillä, minkä vuoksi ihminen ottaa vähemmän riskejä. Etätöissä tuotetaan vähemmän innovaatiota. Onko ratkaisu pakottaa ihmiset työpaikalle? Pitäisikö jokaisen antaa toimia kuten hyvältä tuntuu, mitä haittaa siitä olisi? Miksi kukaan ylipäätään haluaisi tulla enää toimistolle? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat