Suomi sai jälleen tänään arvovieraita, nyt oli vuorossa Slovakian presidentti Andrej Kiska. Miljonääri, liikemies ja ensimmäinen maansa presidentti, jonka juuret eivät ole kommunistisessa puolueessa.
Presidentinlinnassa päästiin pakollisten seremonioiden jälkeen asiaan, innovaatioihin ja EU:ssa mielipiteitä jakavien pakolaisten tilanteeseen.
Turvapaikanhakijoista sisäistä kahinaa
Pakolaistilanne on myös slovakialaisille uusi. Tarkkaa tietoa Slovakiaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden lukumäärästä ei ole, mutta presidenttien tapaamiseen osallistuneiden toimittajien mukaan kyse on kourallisesta.
Joku naureskeli määrän olevan kahden ja viiden välillä. Presidentti Kiska yrittää selittää tilannetta.
– Ensinnäkin tulee ymmärtää, että Slovakiassa ei ole kokemusta maahanmuutosta. Se on jotain uutta ja jotain vierasta ja ihmiset ovat peloissaan. Ja kaikki filmit ISIS:istä ja murhista vain auttavat ihmisiä pelkäämään enemmän. Siksi sanonkin aina, että poliitikkojen tärkeä tehtävä on kertoa ihmisille, mitä on tekeillä.
Presidentti Kiskan ja Slovakian pääministeri Robert Ficon linjat ovat pakolaispolitiikassa kuin yö ja päivä. Maa äänesti EU:n pakolaiskiintiöitä vastaan.
Pääministeri on jo ilmoittanut, että mikäli Slovakiaan otetaan pakolaisia, heidän on oltava kristittyjä. Presidentti suhtautuu pakolaisiin myönteisemmin.
– Valitettavasti on sanottava, että maassamme taistellaan sydämessä ja sielussa tästä asiasta. Tämä on tärkeä keskustelu Slovakiassa. Sanon aina, että meidän velvollisuutemme on osoittaa solidaarisuutta ja inhimillisyyttä.
"Signaali muulle Euroopalle"
– On vielä toinen puoli, ja se on signaali maamme ulkopuolelle, muualle Eurooppaan siitä, keitä me olemme. Pelkäänpä, että tämä voi vaikuttaa ihmisiin "Vanhassa Euroopassa", että ajattelemme heitä vain pankkiautomaattina, rahanlähteenä, Kisko totesi.
– Jos tarvitsemme apua, menemme ja pyydämme sitä. Ja nyt kun "Vanha Eurooppa" pyytää solidaarisuutta meiltä – nythän puhutaan vain parista tuhannesta ihmisestä – meidän tulisi olla solidaarisia. Olemme EU:n jäsen ja EU perustuu solidaarisuuteen, presidentti jatkoi.
Slovakiassa tunnutaan olevan huolissaan siitä, että Eurooppa on jälleen jakautumassa länsi- ja itäblokkeihin.
– Tottakai meillä on erilaisia mielipiteitä eri asioissa, mutta se on vain normaalia ihmisten ja jopa valtioiden välillä, rauhoitteli Niinistö.
Slovakian kansallishymni jäi puolitiehen
Ihan ilman kommelluksia vierailu ei sujunut, sillä Slovakian kansallishymnistä kuultiin vain puolet.
Mikäli presidentteihin on uskomista, maiden seuraava suurempi kohtaaminen tullaan näkemään jääkiekon MM-kisoissa ja siellä tietysti taistelevat voitosta Suomi ja Slovakia.
Vieraskoreus ei tässä asiassa ole olennaista, molemmat presidentit vetivät kirkkaasti voiton kotiin jo ennakkoon.