Myös Suomessa lokakuussa havaittu radioaktiivinen aine liittyy Ranskan ydinturvallisuustutkimuslaitoksen (IRSN) epäilyyn, jonka mukaan Venäjällä tai Kazakstanissa olisi tapahtunut ydinonnettomuus syyskuussa. IRSN:n epäilyistä kertoo uutistoimisto Reuters.
Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Helsingissä lokakuun alussa mitatun radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Ruteniumia havaittiin tuolloin myös muualla Euroopassa.
STUKin laboratorion johtaja Maarit Muikku painottaa, ettei rutenium ole vaikuttanut ihmisten terveyteen tai ympäristöön Suomessa. Ruteniumia ei ole havaittu Suomessa enää lokakuun alkupuolen jälkeen.
– Euroopassa mitatut määrät ovat olleet niin pieniä, että niistä ei aiheudu terveydellistä haittaa. Tilannetta päästöpaikan lähellä on vaikeaa sanoa, koska emme tiedä, missä paikka on ja kuinka paljon ainetta on päässyt ilmaan.
Muikku ei halua spekuloida, mistä päästöt ovat peräisin.
– Suomessakin tehtiin laskelmia Ilmatieteen laitoksen kanssa ja suunta on sama kuin Ranskan tuloksissa. Ne viittaavat tuonne Uralin eteläpuolelle, mutta näissä laskuissa on hyvin paljon epävarmuutta, puhutaan kuitenkin laajojen ilmamassojen mallintamisesta. Lisäksi mahdollinen päästöalue on laaja ja osuu usean valtion alueelle.
Kukaan ei ole ilmoittanut onnettomuudesta
Venäjän viranomaisten mukaan he eivät ole tietoisia onnettomuudesta alueellaan, kertoi IRSN:n johtaja Jean-Marc Peres Reutersille. Peresin mukaan IRSN ei ole toistaiseksi ollut yhteyksissä Kazakstanin viranomaisiin.
Muikkua ihmetyttää, että yksikään valtio ei ole ilmoittanut maaperällään sattuneesta onnettomuudesta. Kansainväliset säädökset velvoittavat kertomaan onnettomuuksista kansalliselle viranomaiselle, joka tiedottaa asiasta kansainvälisellä tasolla.
– Tavallaan tämä on huolestuttavaa, että tapahtumasta ei ole ilmoitettu siellä, missä se on tapahtunut. Tai ainakin ilmoittamisketju on katkennut jossain välissä. On käytäntöjen ja sääntöjen vastaista jättää ilmoittamatta.
Ranskan IRSN:n laskujen mukaan onnettomuus on ollut sitä kokoluokkaa, että se olisi aiheuttanut suojelutoimenpiteitä Ranskassa. Muikun mukaan suojelutoimenpiteisiin oltaisiin ryhdytty myös Suomessa, jos Ranskan laskut pitävät paikkansa ja vastaava onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa.
– Mutta päästön suuruus on vain arvio, ja tämä spekulaatiota.
Käytetään syöpien hoitoon
Rutenium on metalleihin kuuluva aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon. IRSN pitää todennäköisenä, että onnettomuus on sattunut ydinpolttoainetta käsittelevässä laitoksessa tai keskuksessa, jossa käsitellään radioaktiivisia lääkeaineita.
– Ne ovat todennäköisiä lähteitä, eli luultavasti on kyse tällaisesta radioaktiivisten aineiden tuotantolaitoksesta, Muikku sanoo.
Muikku haluaa tehdä selvän eron ydinonnettomuuden ja ydinvoimalaitoksessa tapahtuneen onnettomuuden välille.
– Kun sanotaan ydinonnettomuus, tulee nopeasti mieleen Fukushima tai Tshernobyl. Tässä ei kuitenkaan ole kyse ydinvoimalaitosonnettomuudesta, koska havaintoja on tehty vain rutenium 106:sta. Jos kyseessä olisi ydinvoimalaitosonnettomuus, nähtäisiin ilmassa useita erilaisia radioaktiivisia aineita.
Asiasta kertoi Suomessa Iltalehti.