STUK:n mukaan Venäjältä löytynyt säteilyn lähde on voinut päätyä romumetallin sekaan.
Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kertoi perjantaina, että Venäjän Habarovskin kaupunkiin on julistettu hätätila, koska alueelta löytyi tuntematon säteilyn lähde.
Lähdettä tutkitaan nyt viranomaisten toimesta.
Tassin mukaan alueella havaittiin kohonneita säteilytasoja voimapylväiden läheisyydessä. Venäläisviranomaisten mukaan kukaan ei ole loukkaantunut tai altistunut säteilylle, eikä kohonneilla tasoilla ole välitöntä uhkaa kansalaisten terveydelle.
STELLA Pictures / ddp
Säteilevää metalliromua?
Suomen säteilyturvakeskuksen laboratoriojohtaja Iisa Outola kertoo, että STUK saa päivystykseensä ilmoituksen vakavasta säteilylähteestä. Tällaista ei ole heille virallisia kanavia pitkin tullut.
Hän uskoo, että tuntematon säteilyn lähde voi viitata esimerkiksi johonkin teollisuudessa käytettyyn hylättyyn romuun.
– Alueella on teollisuutta ja metalliromuyritys. Oma arvaukseni on, että lähde on päätynyt vahingossa metalliromun sekaan, laboratoriojohtaja kertoo.
Hätätila on julistettu Outolan mukaan luultavasti siitä syystä, ettei asiasta ole vielä tiedetty tarpeeksi.
– Siinä vaiheessa tuskin ovat välttämättä vielä tienneet, mistä on kyse. Jos pitoisuuksia mitataan, silloin alue pitää eristää alue ennen kuin tiedetään, mistä säteily tulee. Näin tehdään myös meillä Suomessa.
STUK on Suomen säteilyvalvonnasta ja ydinturvallisuusvalvonnasta vastaava viranomainen.Lehtikuva
Havaitaan joskus myös Suomessa
Outola kertoo, ettei asiasta tarvitse kuitenkaan huolestua, ellei oleskele aivan lähteen läheisyydessä.
– Tämä on paikallinen tilanne. Jos asuu aivan lähellä, tai käsittelisi tällaista asiaa pitkään, sitten voi olla huolissaan.
Outolan mukaan myös Suomessa havaitaan aika-ajoin tällaisia säteilyn lähteitä. Niistä pidetään kirjaa ja romumetallia keräävät yritykset valvovat tavaraa tarkasti.
Jos säteilyn lähde löydetään, on protokolla selkeä. Lähde laitetaan metalliseen suoja-astiaan sisään ja viedään yritykseen, joka käsittelee radioaktiivisia jätteitä.
– Omistajan vastuulla sen loppusijoitus. Jos omistajaa ei ole löydy, STUK käy hakemassa ja loppusijoittaa sen asianmukaisesti.
Lue myös: "Suomessa tuhat kuollut, lähtekää pakoon!" – Näin ensitiedot tihkuivat Suomeen Tshernobylin räjähdettyä
Katso myös: Karmiva arkistovideo näyttää, kuinka Tshernobylin pelastustöissä ollut helikopteri putosi.
1:28