Ukraina varoittaa Venäjän terrori-iskusta ydinvoimalaan – tällainen vaikutus räjähdyksellä olisi Suomeen

11:22img
Mitä iskusta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan voisi seurata? Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamo haastattelussa.
Julkaistu 04.07.2023 06:28
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Ukrainan hallinnon tiedustelutietojen mukaan Venäjä harkitsee terrori-iskun tekemistä miehittämällään Zaporizhzhjan ydinvoimalalla. Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamon mukaan iskulla ei kuitenkaan olisi vaikutuksia Suomeen asti.

Lauantaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti jälleen, että Venäjä saattaa suunnitella iskua voimalalla. 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan mukaan ydinvoimalalla ei ole viitteitä siitä, että sinne olisi asennettu räjähteitä, mutta järjestön tarkkailijat eivät ole päässeet tarkastamaan kaikkia voimalan osia.

Tiedot, joita ydinvoimala-alueelta saadaan, eivät ole kovin kattavia eikä niiden luotettavuudesta ole aina varmuutta. 

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan tilanne ei ole muuttunut merkittävästi viime päivien tai jopa kuukausien aikana. 

– Meidän tietojemme mukaan reaktoreille itselleen ei ole aiheutunut vahinkoa ja suojarakennukset ovat ehjiä. Tällä hetkellä reaktorit saavat tarvitsemansa sähkön ulkoisesta sähköverkosta, Routamo selittää.

Mitä jos?

Vaikka pahin kävisi ja jonkinlainen isku tapahtuisi, ei se todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää vaara välittömästi.

– Jos haluttaisiin vahingoittaa reaktoreiden jäähdytystä, se ei tarkoita sitä, että reaktorit itsessään suoraan vaurioituisivat, vaan ennen pitkään reaktorit kuumenisivat ja reaktorin sydän sulaisi. Sieltä vapautuisi sitten suuria määriä radioaktiivisia aineita suojarakennukseen.

Tämänkin jälkeen aikaa vielä kuluisi, jos suojarakennus on pysynyt ehjänä. 

– Siitä kestää vielä varsin pitkiä aikoja ennen kuin suojarakennus voisi paineistua niin paljon, että se hajoaisi. Siinäkään tuskin nähtäisi mitään katastrofaalista hajoamista, vaan sinne voisi tulla murtuma ja pieniä määriä radioaktiivista ainetta pääsisi karkuun, Routamo sanoo.

Lue myös: Zaporizhzhjassa varaudutaan pahimpaan – harjoitus ydinturman varalta patoräjähdyksen jälkeen

Nykytilanne helpompi

Vahingon laajuuteen vaikuttaa merkittävästi se, että laitokset eivät ole olleet tehoajolla. 

Nykytilanne on STUKin apulaisjohtajan mukaan huomattavasti helpompi, sillä laitokset on ajettu alas jo syyskuussa.

– Radioaktiivinen jodi on muun muassa hajonnut pois. Totta kai siellä on paljo muita radioaktiivisia aineita, esimerkiksi cesiumia, jota onnettomuustilanteessa voisi vapauta ympäristöön.

Zaporizhzhjan miehittämisen jälkeen Säteilyturvakeskus arvioi, että seuraukset ydinvoimalan vahingoittumisesta voisivat ulottua runsaan 100 kilometrin päähän.

– Varmasti alue olisi pienempi nyt tällaisessa skenaariossa. 

Aineita kulkeutuisi Suomeen

On totta, että radioaktiivisia aineita kulkeutuisi Suomeenkin saakka, mutta määrät olisivat niin pieniä, ettei sillä olisi mitään käytännön merkitystä. 

Esimerkiksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Suomessa mitattiin Japanista lähtöisin olevia hiukkasia.

– Se johtui vain siitä, että ne mittalaitteet ovat niin tarkkoja. Ne pystyvät mittaamaan äärimmäisen pieniä pitoisuuksia, Routamo selventää. 

Näillä pienillä pitoisuuksilla ei kuitenkaan ole vaikutusta.

– Suomessa ei olisi mitään terveydellisiä vaikutuksia. Ei olisi mitään tarvetta suojautumistoimenpiteille. Joditableteilla ei siellä lähialueellakaan olisi enää merkitystä, koska jodia ei enää siellä ole.

Terrori-iskun mahdollisuutta Routamo varovasti epäilee. Hän ei usko kummankaan osapuolen saavan etua sellaisesta tilanteesta. 

– Näin ydinturvallisuuden viranomaisena tuntuisi hyvin epätodennäköiseltä, että kumpikaan haluaisi sellaista vahinkoa aiheuttaa.

Lue myös: Ukraina: Venäjä valmistelee tahallista säteilyonnettomuutta Zaporizhzhjan ydinvoimalassa – ISW eri mieltä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota