Suomesta halutaan kiertotalouden huippumaa – mutta miten? Ympäristöministeri Mikkonen vastaa

8:51imgSuomesta halutaan kiertotalouden kärkimaa - Miten kuluttaminen muuttuu?
Julkaistu 13.01.2021 09:00

MTV UUTISET SANNI MATTILA - STT

Ympäristöministeriö on julkaissut uuden kiertotalouden ohjelmansa, jossa työryhmä ehdottaa muutoksia muun muassa jäte- ja kaivosalan verotukseen. Asiaa käsiteltiin myös MTV:n Uutisaamussa.

Tavoitteena on, että kiertotaloudesta tehdään Suomen talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä.

Näin hillittäisiin luonnonvarojen ylikulutusta, ilmastonmuutosta ja luonnon köyhtymistä. Ohjelman mukaan samalla voitaisiin vahvistaa taloutta ja työllisyyttä.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) oli MTV:n Uutisaamussa keskustelemassa muun muassa Suomen tulevista ympäristötavoitteista, kuluttamisen muutoksista ja kierotalousajattelusta.

– Se on kokonaisvaltaista ajattelua. Lähdetään siitä, että kaikki mitä mitä käytetään, käytetään tehokkaasti, tehdään pitkäaikaisia tuotteita ja sellaisia tuotteita, joita voidaan korjata. Kun tuotteen elinkaari on lopussa, niin materiaali käytetään uudestaan, ministeri täsmentää kiertotalouden ajatusta.

– Kaikkien ei myöskään tarvitse omistaa itse tuotteita, vaan voidaan hyödyntää jakamistaloutta. 

Katso ympäristöministerin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Jätevero syynissä

Ympäristöministeriön ohjelman mukaan olisi myös selvitettävä, tarjoaisiko jäteveron laajentaminen tai veron korottaminen kannusteen vähentää jätteen syntyä.

Nykyisin jätevero ei koske vaarallisinta jätettä tai sellaista jätettä, jolle ei ole kaatopaikkaa korvaavaa kierrätysvaihtoehtoa.

Maa-aineksen käyttöön ehdotetaan veroa, joka voisi ohjata maa-ainesten käyttöä resurssitehokkuuteen, kierrättämiseen ja heikkolaatuisten maa-ainesten hyödyntämiseen.

Työryhmän mukaan tällainen maa-ainesvero on käytössä useissa Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa.

Muutoksia kaivosalalle?

Ohjelmassa väläytetään myös kaivosalan verotukseen tehtävien muutosten mahdollisuutta. Alalle ehdotetaan kaivannaisiin liittyviä veroja, joita on käytössä muun muassa Kanadassa, Australiassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Kaivos- ja malminetsintäyhtiöt maksavat useimmista muista maista poiketen Suomessa maanomistajalle hehtaariperusteisen vuosikorvauksen ja tuotantomäärään sidotun vuosittaisen korvauksen.

Ministeriö aikoo myös pohtia kierrätysteollisuuden sähköveroluokan alentamista keinona edistää kiertotaloutta.

Lue myös: Autojen romutus on tärkeä osa kiertotaloutta – näin arvokkaat materiaalit saavat uuden elämän

Uutuuskirja tiivistää: Ilmastonmuutoksessa on kyse energiasta, henkilöiden syyllistäminen ei toimi: "Suuret ja pienet asiat menneet sekaisin"

Tutkimus paljastaa, mikä suomalaisia erityisesti kiinnostaa ruokaostoksilla – nämä tuotteet viedään nyt kaupoissa käsistä: "Tavoiteltu erikoisuus"

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristö