Suomesta löydetty harvinaista lasten PANS-aivosairautta – tulehdus laukaisee oireet

PANS on neuropsykiatrinen sairaus, jonka diagnosoiminen on vaikeaa. Sairauden on epäilty olevan yhteydessä sikainfluenssarokotteeseen, mutta terveysviranomaisten mukaan yhteyttä ei ole löytynyt.

Taudista ovat kirjoittaneet aiemmin Suomen Kuvalehti ja Ilta-Sanomat.

Ainakin kymmenen suomalaislapsen on diagnosoitu sairastuneen harvinaiseen PANS-nimiseen (pediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome) aivosairauteen tänä vuonna. PANS muuttaa lapsen käytöstä nopeasti ja voimakkaasti. Sen oireita ovat esimerkiksi erilaiset pakkomielteet, ahdistuneisuus, käytösoireet, unihäiriöt sekä lihasvoimien heikkeneminen.

Suomalaislasten diagnoosit on tehty tutkimuskeskus Vitalmedissä, jonka tutkimusjohtaja Markku Partinen korostaa Ilta-Sanomille, että sairauden laukaisevana tekijänä on yleensä aina joku infektio kuten influenssa, herpesvirus, mononukleoosi tai borrelioosi.

Partinen kertoo Suomen Kuvalehdelle, että Ruotsissa epäillään PANSiin sairastuneen vuoden 2010 jälkeen noin 400 lasta. Myöskään Ruotsissa sairautta ei tavattu aiemmin juuri lainkaan.

Kun sairautta hoidetaan oireiden mukaisesti, valtaosa sairastuneista lapsista paranee.

Ei yhteyttä Pandemrixiin

Uusimpien tutkimusten mukaan ei ole todennäköistä, että PANS olisi yhteydessä sikainfluenssarokote Pandemrixiin, mutta tutkimusta jatketaan edelleen.

– Yhdysvalloissa on tehty huomattavasti enemmän PANS-diagnooseja ja siellä Pandemrixiä ei ole annettu ollenkaan, Partinen sanoo Ilta-Sanomille.

– Olemme istuneet ja kokoustaneet asiasta yhdessä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, emmekä ole saaneet mitään vahvistusta Pandemrixin ja sairauden yhteydestä, hän jatkaa.

Myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek pitää epätodennäköisenä Pandemrixin yhteyttä PANS-tapauksiin.

– Vuoden 2010–2013 rekisteritietojen perusteella PANS-oireistoon sopivia diagnooseja oli enemmän niillä lapsilla ja nuorilla, jotka eivät saaneet Pandemrixia kuin niillä, jotka rokotteen olivat saaneet, hän sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Markku Partinen kertoo Ilta-Sanomille, että suurin osa diagnoosin saaneista kymmenestä lapsesta asuu Hämeenlinnan alueella, joten kyseessä voi olla paikallinen tekijä. Todennäköisesti kyseessä olisi kuitenkin usean eri tekijän summa.

PANS-aivosairautta käsitellään lokakuun lopussa valtakunnallisilla unilääketieteen koulutuspäivillä Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat