Suomen Nato-jäsenyyskriteerit täyttyivät erittäin nopeasti: "Näin nopeita liittymiskeskusteluja ei koskaan aikaisemmin ole käyty"

9:14imgTutkija Iro Särkkä kertoo, miksi Suomen tie Natoon sujui niin vauhdikkaasti.
Julkaistu 05.07.2022 09:18

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

MTV Uutiset on seurannut historiallista päivää, kun Suomi ja Ruotsi ovat allekirjoittaneet liittymispöytäkirjat Natoon. Allekirjoitusten myötä Suomesta on tullut tulee Naton tarkkailijajäsen.

Näin MTV Uutiset seuraa historiallisen Nato-päivän tapahtumia.

Suomen tie Natoon ottaa tänään askeleen lähemmäs lopullista päämäärää, kun liittymispöytäkirjoihin lyötiin nimet alle Naton päämajassa Brysselissä.

Valtiotieteiden tohtori ja tutkija Iro Särkkä kertoi MTV Uutisaamussa, että liittymisprosessi on edennyt erittäin rivakasti.

– Ei koskaan aikaisemmin Naton historiassa ole käyty liittymiskeskusteluja näin nopeasti. Jos oikeasti ajatellaan, että Suomi jätti liittymishakemuksen toukokuun puolivälissä ja prosessi olisi varmaan viety jo läpi, ellei tätä Turkki-episodia olisi ollut, Särkkä arvelee.

Eilisessä liittymiskeskustelussa käytiin läpi viisi aihepiiriä: poliittiset, sotilaalliset, resurssipoliittiset, oikeudelliset ja tietoturvaan liittyvät näkökulmat.

– Ne aika pitkälti vastaa tätä Naton MAP-valmennusohjelmaa (Membership Action Plan). Suomen osalta tätä ohjelmaa ei oikeastaan viety edes läpi. Yleensä tämä ohjelma saattaa joidenkin Nato-maiden osalta kestää jopa vuosia.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyskriteerit todettiin täyttyneiksi päivässä.

Iro Särkkä UutisaamussaTutkija Iro Särkkä: "Ei koskaan aikaisemmin Naton historiassa ole käyty liittymiskeskusteluja näin nopeasti."

Mikä ihmeen tarkkailijajäsen?

Seuraava vaihe liittymisessä on jäsenyyden ratifiointi Nato-maiden parlamenteissa. Prosessia vauhditti se, että Suomi on ollut Nato-yhteensopiva jo hyvin pitkään. Suomi on ollut Naton kumppanimaa vuodesta 1994.

– Vuodesta 2010 kumppanuutta on syvennetty entisestään. Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle ei ollut jäsenyyskriteereiden näkökulmasta oikeastaan mitään varsinaisia esteitä.

Tämänpäiväisten allekirjoitusten myötä Suomesta ja Ruotsista tulee Naton tarkkailijajäseniä. Tarkkailijajäseninä Suomi ja Ruotsi saavat osallistua Naton kokouksiin ja pääsevät osallisiksi Nato-maiden väliseen tiedonvaihtoon.

Täysimittaisiksi jäseniksi päästäkseen jokaisen Nato-maan parlamentit ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin liittymisprotokollan. Vasta täysimittaisina jäseninä Suomi ja Ruotsi pääsevät muun muassa artikla 5. turvatakuiden piiriin.

Tuoreimmat aiheesta

Uutisaamu