Suomi antaa verkossa avoimesti seikkaperäistä tietoa merikaapeleiden sijainnista – miksi?

7:11imgKatso myös: Mitä Nord Stream -putken kuvista voi päätellä? Haastattelussa energiatekniikan professori
Julkaistu 29.10.2022 18:31

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Liikenne- ja viestintävirasto julkaisee avoimesti ja ilmaiseksi tarkkaa tietoa merikaapeleiden sijainneista. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton toimitusjohtaja ihmettelee toimintaa Nord Stream -sabotaasien valossa.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa kritisoi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia Suomen rannikolla kulkevien merikaapelien sijainnin jakamisesta avoimesti verkossa.

Suomen aluevesillä kulkevien merikaapelien sijainnit ovat kaikkien halukkaiden julkisesti nähtävissä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämässä Oskari-verkkopalvelussa.

Kyseessä on ilmainen ja kaikille avoin karttapalvelu, josta voi katsella johtojen ja putkilinjojen reittejä ja rantautumispisteitä. Karttaa zoomaamalla voi nähdä hyvin tarkasti, missä kaapelit kulkevat.

Lue myös: Vaurio merenalaisessa kaapelissa katkaisi yhteyden Shetlandinsaarten ja muun Britannian välillä – "Hyvin harvinaista"

Merikaapeleiden kautta kulkee lähes kaikki kansainvälinen viestintä

Huoli merikaapeleiden vaarantumisesta on noussut sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputket joutuivat sabotaasin kohteeksi syyskuussa. Merikaapelien sabotointia ei ole perinteisesti pidetty merkittävänä riskinä, vaikka niiden kautta kulkee lähes kaikki kansainvälinen viestintä.

Tärkeimmät tietoliikennereitit on varmistettu ja kaapeliyhteyksiä on useita. Yhden kaapelin vikaantuessa internetin reititysprotokollat etsivät tietoliikenteelle automaattisesti uuden reitin.

"Tuntuu perin erikoiselta"

Traficom kiristi viime vuonna merikaapelien suojausta koskevia määräyksiä niiden rantautumiskohdissa. Määräystä perusteltiin viestintäpalveluiden ja kansainvälisten yhteyksien merkityksellä yhteiskunnalle. 

Operaattoreille määräysten kiristys on aiheuttanut lisäkustannuksia.

– Toimialan näkökulmasta tuntuu perin erikoiselta, että yritykset velvoitetaan suojaamaan merikaapelit erityistä huolellisuutta osoittaen, ja tätä perustellaan varautumisella elintärkeän infran turvaamiseen. Kaapeleiden sijaintitiedot kerrotaan kuitenkin hyvin seikkaperäisesti kaikille avoimessa tietopankissa, Ussa kirjoittaa Ficomin blogissa.

Oskari-tietopankki perustuu EU:n vuonna 2007 voimaan tulleeseen Inspire-direktiiviin, jonka tarkoituksena on ehkäistä laivojen aiheuttamia tahattomia vahinkoja kriittiselle infralle.

Lue myös: Asiantuntija kommentoi tuhoutuneesta Nord Stream -putkesta kuvattua videota: "Tulee mieleen, että räjäytyksen on tehnyt ammattimainen porukka"

Kaapelien suojausmääräyksiä kiristetty

Suomessa direktiivi on implementoitu laiksi paikkatietoinfrastruktuurista.

Lain mukaan aineisto voidaan säätää salaiseksi vedoten esimerkiksi yleiseen turvallisuuteen. Paikkatietoa hallinnoiva viranomainen voisi myös asettaa tietojen käytölle ehtoja. Näin ei ole ainakaan toistaiseksi tehty.

– Maito on jo maassa nykyisten kaapeleiden sijaintien osalta; jos jokin ilkeämielinen taho on tiedoista kiinnostunut, se on varmasti ne jo itselleen tallentanut. Olisi kuitenkin järkevää, ettei uusien kaapeleiden sijaintitietoa enää jatkossa tarjota yhtä avoimesti, Ussa kirjoittaa.

Traficom perustelee navigoinnilla

Traficomista kerrotaan, että vedenalaiset kaapelit ja putkijohdot merkitään suomalaisille merikartoille kansainvälisen merikartoitusjärjestön IHO:n standardien mukaisesti.

Karttoihin merkitään kaikki vesilain lupamenettelyn kautta tulevat kaapelit sekä vesi- ja viemärijohdot.

– Kaapelit ja vedenalaiset putkijohdot on tarpeellista merkitä niiden tahattoman vahingoittamisen sekä niistä mahdollisesti muille aiheutuvien vahinkojen välttämiseksi. Ne ovat siten vesiliikenteelle merkittäviä navigointiin liittyviä tietoja, Traficomista kerrotaan sähköpostitse.

Nykykäytännön mukaan myös uudet merikaapelit merkitään Oskari-palveluun. Vedenalaiset kaapelit ja putkijohdot ovat olleet digitaalisina saatavilla jo vuodesta 1999 ja osana paikkatietopalveluja vuodesta 2005. 

Sitä kautta ne on ladattu myös kaupallisiin tuotteisiin, kuten karttapalveluihin ja huviveneiden navigointilaitteisiin.

4:08imgSabotaasin mahdollisuus oli tiedossa ennen Nord Stream 1 -putken rakentamista – tämä uhista tiedettiin

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus