Suomi avautuu rokotuskattavuuden yltäessä 80–90 prosenttiin – onko se realismia? Ministeri Saarikko: "Kysyin samaa terveysviranomaisilta"

Aluehallintovirasto ja hallitus olivat tänään eri linjoilla sen suhteen, miltä koronarajoitusten oikeastaan pitäisi näyttää.

Valtiovarainministerin, keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan hallituksen uusi ohjeistus on lähetetty.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusien rajoitusten mukaan esimerkiksi lasten ja nuorten harrastuksissa pitäisi 20. päivä elokuuta alkaen noudattaa kahden metrin turvaetäisyyksiä. Aluehallintovirasto arvioi päätökset "välttämättömiksi".

Kymmenen uutisissa vieraillut Saarikko toivoo, että pääkaupunkiseudulla tehtyjä päätöksiä uusista koronarajoituksista harkittaisiin uudemman kerran nyt, kun hallitus on tahtonsa jälleen linjannut.

– Aikuisten tehtävä on varjella nuorten ja lasten arkea mahdollisimman normaalina sekä kouluissa että harrastuksissa. Tämän soisi jatkuvan myös tulevana syksynä, Saarikko toteaa.

Torstaina Suomessa todettiin yli 1000 uutta koronavirustartuntaa. Saarikko kuitenkin muistuttaa, ettei tautitilanne ole sairaalahoidon näkökulmasta niin huono kuin tartuntaluvuista voisi ajatella.

– Se ei anna vielä merkkejä Suomen sulkemisesta, Saarikko sanoo.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 84 koronapotilasta, joista 19 tehohoidossa. Vertailun vuoksi maaliskuun lopulla Suomessa oli koronapotilaita sairaaloissa yli 300.

Sairaalahoidon suhteellisen vähäinen tarve johtuu pitkälti rokotuskattavuuden kasvusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesikin tänään, että Suomi voidaan avata kunnolla, kun noin 80–90 prosentin rokotuskattavuus on saavutettu.

Vähintään yhden koronarokotuksen suomalaisista on saanut 67,9 prosenttia. Kaksi annosta on annettu 40,4 prosentille. Onko 80, saati sitten 90 prosentin rokotekattavuus realismia?

– Kysyin samaa terveysviranomaisilta, eikä aukotonta vastausta ole. Se on kuitenkin tavoiteltava, hyvä luku. Se toteutuu ainoastaan niin, että jokainen suomalainen käy rokotteen hakemassa, Saarikko sanoo.

– Jos uutisia katsoessa miettii, mitä voi tehdä, etteivät rajoitukset palaa, niin vastaus on: Käy ottamassa rokote, Saarikko jatkaa.

Monissa maissa usein erilaisten salaliittojen ympärille kietoutuvat rokotevalheet ovat olleet merkittävä ongelma.

– Suomessa tilanne on hyvä, että rokotekriittisyys ja väärien tietojen levittäminen on pysynyt vielä jossain mittakaavassa. 

Lue myös:

    Uusimmat