Suomi hakee EU:lta kymmeniä miljoonia itärajan valvontaan – näin rahat käytettäisiin

Suomi hakee 50 miljoonan euron rahoitusta komissiolta itärajan valvonnan vahvistamiseen. 

Suomi hakee sisäministeriön tiedotteen mukaan EU-komissiolta lisärahaa "EU:n rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) Suomen ohjelmaan".

Hallitus päätti tänään Suomen tavoittelevan komission asettamaa 50 miljoonan euron enimmäismäärää. 

– Tavoitteena on vahvistaa Suomen rajavalvontaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä ja vastata Venäjän aiheuttamiin hybridiuhkiin ja maahantulon välineellistämiseen, sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Rahaa tarvitaan muun muassa partioautoihin

Toimilla pyritään parantamaan tilannekuvaa ja estämään laittomat rajanylitykset, laajentamaan teknisen valvonnan kattavuutta ja turvaamaan partioiden liikkuvuus.

Suomen hakema rahoitus kohdistuu radioteknisen valvonnan kehittämiseen, rajainfrastruktuurin tiedonsiirtoratkaisujen parantamiseen sekä miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien ja partioajoneuvojen hankintaan.

Kyse olisi merkittävästä lisärahasta

Suomen BMVI-rahoitus on kuluvalla EU-rahoituskaudella noin 81 miljoonaa euroa, eli kyseessä olisi varsin merkittävä rahoituksen lisäys. 

Rahoitusvälineen hallintoviranomaisena toimiva sisäministeriö toimittaa hakemuksen Euroopan komissiolle.

Tarkoitus on vahvistaa sisäistä turvallisuutta samalla, kun ihmisten vapaa liikkuvuus unionin sisällä suojataan. 

Rahoitustukivälineestä voidaan rahoittaa toimia, joilla tuetaan Euroopan yhdennettyä rajaturvallisuutta ulkorajoilla ja yhteistä viisumipolitiikkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat