Rajavartiolain muutoksilla varaudutaan muuttoliikettä hyväksikäyttäviin.
Sisäministeriön mukaan rajaturvallisuutta halutaan vahvistaa. Rajavartiolaitoksen mahdollisuuksia varautua ja vastata normaaliolojen häiröihin sekä poikkeusoloihin tilanteihin lisätään.
Rajavartiolain muutoksilla halutaan varautua muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen rajavartiolain muuttamisesta 9.6, mutta lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.
Lue myös: Hybridivaikuttamisesta on tulossa uusi peruste poikkeusoloille
Rajanylitys turvapaikanhakijoille vain tietyillä paikoilla
Sisäministeriön esityksen mukaan turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskittää erikseen määritellyille rajanylityspaikoille Suomen rajalla.
– Rajavartiolain muutos on yksi useista hallituksen toimista, joilla vahvistamme rajaturvallisuuttamme. Jo aiemmin keväällä olemme muun muassa osoittaneet lisärahoitusta Rajavartiolaitokselle tekniseen valvontaan, rajavartijoiden määrän nostamiseen ja uusien valvontalentokoneiden hankintaan, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.
Lue myös: Rajaturvallisuutta ruotinut kokous ei löytänyt ratkaisua kiistaan – sisäministeri: Keskustelu jatkuu
Mitä muutokset konkreettisesti ovat? Aitoja, kulku-uria…
Sisäministeriön mukaan esteitä, kuten aitoja, rakentamalla kyettäisiin paremmin varautumaan erilaisiin uhkiin.
Esityksen mukaan sääntely kattaisi myös tarvittavien kulku-urien ja teiden rakentamisen, puiden ja muun kasvillisuuden poistamisen sekä tarvittavat maansiirto- ja vesirakennustyöt.
Säännös omaisuuden luovuttamisesta ja palveluiden suorittamisesta lisätään
Lisäksi rajavartiolakiin lisättäisiin säännös omaisuuden luovuttamisesta ja palveluiden suorittamisesta Rajavartiolaitokselle korvausta vastaan.
Lue myös: Perussuomalaiset lähtee tiukalla linjalla Marinin koolle kutsumaan rajaturvakokoukseen: "”Kun Venäjä tekee ilkeyksiä, on liian myöhäistä, mikäli ei ole lainsäädäntöä"
Myös valmius- ja ulkomaalaislakia muutetaan
Myös valmiuslakia ja ulkomaalaislakia muutetaan. Rajamenettelyssä todennäköisesti perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä. Näin ehkäistäisiin hakijoiden liikkumista Suomen alueella tai edelleen muihin EU-maihin.