Suomi valmistelee miljardien jäänmurtajayhteistyötä Yhdysvaltain kanssa – projektilla leikkisä lempinimi

Yhdysvallat haluaa Suomen apua jäänmurtajakalustonsa uudistamiseksi.

Suomi, Yhdysvallat ja Kanada ovat sopineet edistävänsä jäänmurtajayhteistyötään, jolla Suomi voisi auttaa korvaamaan kaksi Yhdysvaltojen huonokuntoista jäänmurtajaa. 

Toteutuessaan projekti loisi työpaikkoja suomalaisille telakoille.

Presidentti Alexander Stubb, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau antoivat jäänmurtajayhteistyötä koskevan julkilausuman Naton huippukokouksen yhteydessä Washingtonissa torstaina.

Julkilausumassa maat sitoutuvat syventämään yhteistyötään jäänmurtajien rakentamisessa. 

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että amerikkalaiset tiedostavat, että suomalaisilla on poikkeuksellista osaamista jäänmurtajien rakentamisessa ja arktinen alue kiinnostaa Yhdysvaltoja entisestään. 

Kiinnostus tuskin on sattumaa, sillä myös Yhdysvaltojen globaali kilpailija Kiina on lisännyt kiinnostustaan arktisella alueella. 

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on vain kaksi vanhaa jäänmurtajaa. Niitä ei ole tasavallan presidentin kanslian mukaan uusittu, koska Yhdysvalloissa rakennetun murtajan hinta-laatu-suhde olisi niin paljon huonompi kuin esimerkiksi suomalaisten rakentaman.

Suomen arktisella osaamisella kysyntää

ICE Pact -nimellä kulkeva yhteistyö antaa Suomelle mahdollisuuden tarjota arktista osaamistaan. Suomella on meriteollisuuden ja erityisesti jääolosuhteiden osaajana hyvä maine. 

Siitä ei ole vielä keskusteltu, olisiko jäänmurtajat siviilialuksia vai olisiko niillä myös sotavalmiuksia.

– Yhdysvaltalaiset saavat itse päättää sen, pistävätkö he jäänmurtajiin ohjuksia, Stubb kommentoi.

Parhaimmillaan yhteistyö voi lisätä huomattavasti työtä suomalaisille telakoille. Mikäli projekti toteutuu, olisi suomalainen osaaminen keskiössä rakentamassa tai tuottamassa teknologiaa globaalille meriteollisuudelle. 

Tasavallan presidentin kanslian mukaan yhteistyön arvolle on arvioitu eri kokoisia hintalappuja, mutta Yhdysvallat puhuu kymmenestä miljardista.

Keskusteluja jäänmurtajista on käyty Yhdysvaltojen kanssa ennenkin, mutta se että Valkoinen talo oli valmis allekirjoittamaan tällaisen julistuksen presidentinvaalien alla, antaa suomalaisista lisävarmuutta projektin etenemiselle. 

Seuraava askel on aloittaa neuvottelut toimeenpanosuunnitelmasta, jota on tarkoitus työstää seuraavan puolen vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat