EU:n alueella on selkeä halu kyberturvallisuuden kansalaistaitojen kehittämiseen, selviää tuoreesta suomalaisraportista.
Raportti on osa Aalto-yliopiston hanketta, jossa pyritään luomaan koko EU:n alueelle yhtenäistä kyberturvallisuuskulttuuria.
Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) tilaamassa selvityksessä kävi ilmi, että kyberturvallisuuden koulutusmateriaalien tarjonnassa ja laadussa on paljon eroja EU-maiden välillä.
– Kyberturvallisuuden kansalaistaidot ovat yhä tärkeämmässä roolissa digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Kysymys on sekä nykyhetken että tulevaisuuden kansalaistaidoista, joiden merkitys kasvaa vuosi vuodelta, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi LVM:n ja Aalto-yliopiston tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Kyberkansalaistaidoiksi kutsutaan digitaalisessa toimintaympäristössä tarvittavia tietoja ja taitoja. Olennaista on ymmärtää käyttämiensä teknologioiden pääperiaatteet ja osata käyttää niitä vastuullisesti.
– Kyberturvallisuuden lisääminen on paitsi ihmisen oman turvallisuuden lisäämistä, myös vakaamman ja taloudellisesti vahvemman Euroopan unionin rakentamista, Harakka lisäsi.
Kolmivuotisen hankkeen tarkoituksena on luoda digitaalinen oppimisportaali, jonka avulla voitaisiin parantaa ihmisten valmiuksia toimia turvallisesti digitaalisessa maailmassa. Osana portaalia julkaistaan opetuspeli.
Indeksien valossa Suomi on kärkipäässä
Selvityksessä kaikkien EU-maiden kyberturvallisuustilannetta mitattiin erilaisin indeksein. Indeksien yhteenvedossa ensimmäisellä sijalla komeilee Suomi.
Tutkimusryhmä kuitenkin korostaa, ettei pelkkien indeksien perusteella voida tehdä johtopäätöstä siitä, että Suomi olisi tällä hetkellä EU:n kärkimaa kyberturvallisuudessa.
Selvityksen mukaan Suomessa on tarjolla suhteellisen paljon sekä muodollista että epämuodollista kyberturvallisuuden koulutusta. Koulutussisällöt eivät kuitenkaan ole yhdenmukaisia edes virallisissa opetus- ja koulutusohjelmissa.
Se, kuinka paljon kyberturvallisuuteen liittyvää koulutusta Suomessa saa, on selvityksen perusteella paljolti yksilöiden oman aktiivisuuden varassa.