Suomi pitää Ukrainaan lähetettävien Leopardien määrän salassa viimeiseen asti – asiantuntija MTV:lle: "Kaikki julkinen tieto menee myös Venäjän tiedustelulle"

4:43imgSuomi lähettää Ukrainaan panssarivaunuja Katso videolta koko Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Henri Vanhasen haastattelu.
Julkaistu 25.01.2023 17:14
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Tutkijan mukaan on erikoinen ajatus, että Ukrainalle annettava yksittäinen asejärjestelmä eskaloisi Venäjän ydinaseen käyttöön. 

Saksa tiedotti tänään lähettävänsä Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, ja kertoi antavansa myös liittolaismailleen luvan viedä saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kuvailee päätöstä odotetuksi ja hyväksi uutiseksi.

Vanhanen huomauttaa, että esimerkiksi julkisuudessa on pitkään kasattu painetta panssarivaunujen saamiseksi Ukrainan käyttöön. 

Panssarivaunujen lähetys on monen maan kansainvälinen yhteistyö, joka on vaatinut taustavalmisteluja.

– Pitäisin hyvin erikoisena, jos tätä keskustelua ei olisi käyty useimpien viikkojen tai kuukausien ajan. 

Voisiko Ruotsi auttaa Suomea tankkien toimittamisessa? 

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomi osallistuu yhteistyöhön vaunujen lähettämiseksi Ukrainaan, mutta päätöstä vaunujen lähettämisestä ei ole tehty. Savola on sanonut, että Suomen panos ei voi olla hankkeessa ”kovin mittava”.  

Vanhanen kuitenkin uskoo, että Suomi lähettää nimenomaan panssarivaunuja. 

– Kyllä se siltä kuulostaa, koska jos puhutaan, että määrä on vähäinen, niin se viittaa siihen, että jonkinlainen määrä on olemassa.

Vanhanen nostaa esiin Ruotsin mahdollisen avun. Suomi ja Ruotsi sopivat hiljattain yhteistyöstä, jonka myötä Suomi voisi toimittaa materiaalia Ukrainaan ja Ruotsi voisi kompensoida tämän materiaalin. Ruotsissa niin sanottuna pääpanssarivaununa on käytössä Stridsvagn, joka on variantti Suomen käyttämästä Leopardista. 

– Yksi ajatus voisi olla, että jos Suomi voisi toimittaa enemmän panssarivaunuja ja Ruotsi voisi kompensoida Suomelle näitä.

Vanhasen mukaan Suomen johdonmukainen linja siitä, että avun tarkkaa laatua ei kerrota ulospäin, on ymmärrettävää. Kyseessä on Ukrainan operatiivisen turvallisuuden lisäksi myös Suomen turvallisuus ja puolustus.

– Kaikki tiedot mitä annamme ulos julkisesti, menevät myös Venäjän tiedustelupalvelulle. Meidän pitää olla tarkkana siitä, miten kansallinen turvallisuus pysyy tasapainossa tässä suhteessa.

Aikataulusta ei ole tietoa

Vaunujen toimitus- ja käyttöönottoaikataulusta ei ole tietoa. Julkisuudessa on puhuttu kuukausista ja viikoista. Vanhasen mukaan aikaa menee vähintään viikkoja. 

– Hetki joudutaan odottamaan, että saadaan ihmiset koulutettua ja saadaan ylipäätänsä kasattua ja toimitettua sinne. 

Jos vaunuja saadaan Ukrainaan merkittävä lukumäärä, ne voivat mahdollistaa käännekohdan sodassa. Vanhasen mukaan on kuitenkin selvää, että sotaa ei voiteta pelkillä panssarivaunuilla. 

Hänen mukaansa on kuitenkin nähtävissä, että asteittain on edetty siihen, että Ukraina saa parempaa kalustoa käyttöönsä. Tällä hetkellä keskeinen asia olisi myös esimerkiksi ilmapuolustuksen parantaminen. 

Venäjä tulee näkemään avun harha-askeleena

Julkisuudessa on pohdittu aseavun antamiseen liittyen Venäjän reaktioita. Vanhanen uskoo Venäjän suhtautuvan vaunujen lähettämiseen hyvin kriittisesti.

– Selvää, että Venäjä tulee kritisoimaan tätä jonkinnäköisenä harha-askeleena ja kriisiä syventävänä.

Vanhasen mukaan reaktio tulee kuitenkin kertomaan siitä, että Venäjä pelkää avun kääntyvän aidosti sitä vastaan.

– Tuntuu hieman erikoiselta ajatukselta, että yksittäinen asejärjestelmä eskaloisi Venäjän jonkin ydinaseen käyttöön. Se tuntuu suorastaan liioittelulta. 

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat