Työttömien piiskaus ja kotiäitien sitominen kotiin eivät nyt kiinnosta, sillä päivän puheenaihe on uudet ministerit. MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki esittää kolumnissaan valistuneen arvauksensa siitä, ketkä kolme nousevat ministeriauton kyytiin kun eduskuntaryhmät päättävät ministereistä huomenna torstaina.
Kokoomus sai ministerijaossa himoitsemansa oikeusministerin salkun. Tälle paikalle on nousemassa puolueen nouseva tähti itäsuomalainen juristi Antti Häkkänen.
Näin Orpolla olisi ministeriryhmässään tulevaisuuden kokoomuksen dream team: Kai Mykkänen, Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen. Jo pitkään on veikkailtu, että kun Orpo joskus väistyy, hänen perintöprinssinsä on joko Mykkänen tai Häkkänen.
Tässä pelissä Grahn-Laasonen joutuu luovuttamaan salkustaan kulttuuri- ja urheiluasiat. Opetusministerin elämää helpottaa se, että hallitus panosti puoliväliriihessään satoja miljoonia euroja tutkimukseen ja koulutukseen. Tämä on kaivattua laastaria Grahn-Laasoselle, joka on ollut tähän asti hallituksen kovimmassa paikassa.
1:39
Punaviinit väärään kurkkuun
Monessa taiteilijakodissa menivät illan punaviinit väärään kurkkuun, kun kulttuuriministerin salkku menee perussuomalaisille. Tähän tehtävään on tulossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Salkun painoarvoa pulskistetaan Eurooppa-asioilla, jotka otetaan pois ulkoministeri Timo Soinilta.
On mielenkiintoista nähdä, auttaako vai vaikeuttaako ministeripesti Sampo Terhoa puolueen puheenjohtajakisassa. Jussi Halla-ahon joukkojen on entistä helpompi leimata Audin kyydistä nauttiva Terho eliitin suosikiksi.
Terholta vapautuvalle ryhmäjohtajan paikalle on vahvimmin ehdolla kova neuvottelija Kaj Turunen, joka on johtanut eduskunnan talousvaliokuntaa räväkin ottein.
Perussuomalaisten suosituin ministeri Jari Lindström puolestaan pystyy keskittymään jatkossa pelkästään työministerin tehtäviin.
Lindströmiä on kehuttu myös oikeusministerin tehtävien hoitamisesta, mutta virkamiesten kehuihin pitää suhtautua aina varauksella. Seuraava oikeusministeri puuttuu todennäköisesti tiukemmin asioihin ja yksityiskohtiin kuin Lindström.
Keskustan kuviot suosivat Kalmaria
Keskustan ministerisalkkujen jakaminen on teknisesti helpointa, mutta kaikki muu onkin keskustan valinnoissa tunnetusti kinkkisempää. Viimeksi keskustan ryhmä valitsi vasta tiukan äänestyksen jälkeen elinkeinoministeriksi Sipilän esittämän Mika Lintilän.
Ympäristöministeriksi jää Kimmo Tiilikainen, joka toisessa tehtävässään maatalousministerinä joutui parikin kertaa myrskyn silmään. EU-maataloustukien myöhästyminen sai viljelijät takajaloilleen ja Esa Härmälän syrjäyttäminen metsähallituksen johdosta sai oman eduskuntaryhmän takajaloilleen.
Nyt loppusuoralla maatalousministeriksi on kaksi alan asiantuntijaa: Anne Kalmari Keski-Suomesta sekä Jari Leppä Etelä-Savon ja Itä-Hämeen rajamailta. Maantiede ja sukupuoli ja historia puoltavat kaikki sitä, että maatalousministeriksi on nousemassa Kalmari.
Kalmari keräsi viime eduskuntavaaleissa yli 10 000 ääntä ja oli jälleen äänikuningatar Keski-Suomessa. Kalmarille olikin suuri pettymys jäädä ilman ministeripestiä, kun Anne Berner kiilasi ohituskaistaa hallitukseen.
Keskustan ministeriryhmässä naisilla on vahva edustus, varsinkin kun Annika Saarikko korvaa Juha Rehulan kesällä perhe- ja peruspalveluministerinä. Mutta perhevapaat jäädyttäneessä hallituksessa ei näytä hyvältä, jos kaikki uudet ministerit olisivat miehiä.
Kehotan siis Terhoa, Häkkästä ja Kalmaria silittämään puvun tai jakun huomiseksi.