Suomi sai EU:n parhaan tuloksen tuoreessa kyselyssä

Suomi on ilmastotietämyksessä EU-maiden kärkimaa. Asia selviää Euroopan investointipankin (EIP) laajasta kyselytutkimuksesta.

Suomalaisten tulos kyselyssä oli selvästi korkeampi kuin EU:n keskiarvo. EU-maista toisen sijan kokonaispisteissä sai Luxemburg ja kolmannen sijan Ruotsi.

EIP:n tutkimus mittasi ihmisten ilmastotietämystä kolmella eri alueella: ilmastonmuutoksen määritelmät ja syyt, ilmastonmuutoksen seuraukset sekä ilmastonmuutoksen torjunnan keinot.

Osallistujat vastasivat yhteensä 12 kysymykseen, ja heidän tietämyksensä arvioitiin asteikolla 0–10. Luku kymmenen merkitsi korkeinta tietämyksen tasoa.

Suomalaisten kokonaispisteet olivat kyselyssä 7,22, Luxemburgin 7,19 ja Ruotsin 6,96. EU:n keskiarvo oli 6,37.

EIP:n kyselyyn vastasi yli 30 000 ihmistä 35:stä eri maasta. Kyselyyn osallistuivat EU:n jäsenvaltiot, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat, Kiina, Japani, Intia ja Kanada.

Syyt ja seuraukset hyvin hallussa

Tiedotteessa sanotaan, että suomalaiset tuntevat erityisen hyvin ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset. Ilmastonmuutoksen torjuntakeinoista suomalaiset tietävät kuitenkin vähemmän.

Monet suomalaiset vastaajat eivät esimerkiksi tienneet, että teiden nopeusrajoitusten alentaminen tai rakennusten eristyksen parantaminen voivat auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Myös muissa EU-maissa ilmastonmuutoksen torjuntakeinoista tiedettiin ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia selkeästi vähemmän. Suomi sijoittui osiossa suhteellisen matalista pisteistään huolimatta toiselle sijalle EU-jäsenmaita vertailtaessa, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi yli 30-vuotiaiden suomalaisten ikäryhmässä ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia tunnettiin paremmin kuin nuorempien, 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 14.09.

Lue myös:

    Uusimmat