Suomi toimittaa Afganistaniin humanitääristä apua salaa Talebanilta – ulkoministeriön edustaja ja maassa vieraillut toimittaja avaavat karua arkea

13:40img
Katso videolta koko haastattelu ja harvinaista kuvaa paikan päältä
Julkaistu 17.12.2021 06:05
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen ja ulkoministerön Eteläisen Aasian yksikön Veikko Kiljunen seurasivat syksyn ajan tiiviisti Afganistanin tapahtumia omissa rooleissaan. Nyt he kertoivat, millainen tilanne on tällä hetkellä.

15. elokuuta Afganistanin pääkaupunki Kabul romahti.

Pelätty äärijärjestö Taleban oli valloittanut alueen, ja ihmiset pyrkivät maasta henkensä edestä pois. Paikalla nähtiin massiivinen evakuointioperaatio, johon myös Suomi osallistui.

– Päällimmäisenä on jäänyt mieleen tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunne, ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksikön Veikko Kiljunen luonnehtii evakuointioperaatiota jälkikäteen.

Paikan päälle lähetetyn suojausjoukon työ sai mediassa suurta huomiota. Myös Helsingissä töitä operaation eteen tekivät kymmenien ihmisten tiimit ulkoministeriön sisältä.

– Lisäksi muita viranomaisia: STM, rajaviranomaiset, Finavia, Migri, puolustusvoimat. Tässä oli todella laaja viranomaisyhteistyöverkosto, Kiljunen luettelee.

"Taistelemme orpojen ja leskien puolesta"

Keskelle Kabulin sekasortoa matkusti syksyllä MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen. Hän näki ihmisten hädän lähietäisyydeltä omin silmin.

– Se näkyi vaikkapa ihmisinä, jotka eivät hymyilleet. Ihmisinä, jotka ovat kerääntyneet katujen varsille myymään omaisuuttaan. Kertovat, että tavoitteena on paeta maasta. Kertoneet, että pelottaa.

Maahan saapuminen tuotti hankaluuksia, sillä Talebanin hallintoa ei ole tunnustettu. Suurlähetystöt olivat kaatuneet, suljetut tai toimivat hyvin satunnaisesti.

Nurminen kohtasi talebaneja usein ja joutui selvittämään liikkumistaan maassa.

– Televisiokamera ei tietysti ole mikään kaikista normaalein, eikä toivotuin näky. Se ei aiheuttanut suurempia ongelmia, kun oli erinäisiä lupapapereita Taleban-organisaatiolta taskussa.

Nurminen onnistui luomaan paikan päällä keskusteluyhteyden Talebanin taistelijoiden kanssa.

– Heidän opettelemansa missio, hyvin säännöllisesti toistettu oli se, että taistelemme orpojen ja leskien puolesta sekä poistamme täältä korruption ja kapinalliset ainekset.

Nurminen kertoo pystyneensä puhumaan myös muutamien naisten kanssa, jotka kuvailivat tilannetta huonoksi.

– He eivät pääse töihin kuin hyvin satunnaisiin tehtäviin, heidän tulee liikkua kaduilla miesseurassa, joka on perheenjäsen. Vapaudet, joihin totuttiin 20 vuoden aikana, menivät pois käytännössä yhdessä yössä.

Lue myös: Kun 9-vuotias Parwana lähti 55-vuotiaan miehen matkaan, jalat meinasivat pettää alta – tämä on lapsimorsiamen traaginen tarina Afganistanissa

Suomi tukee kriittisiä peruspalveluita

Nurminen kuvailee Afganistanin tilanteen olevan tällä hetkellä ”aikamoinen syöksykierre”.

– Reissustani on kulunut reilut viisi viikkoa. Talousasiat ovat menneet ainoastaan huonompaan suuntaan, inflaatio laukkaa, palkkoja ei makseta. Jos jollain on rahaa, entinen kuukausipalkka menee siihen, että saa säkillisen jauhoja ja 14 kiloa riisiä.

Kiljunen kertoo Suomen pyrkivän vastaamaan humanitääriseen apuun. Suomi nelinkertaisti avun tänä vuonna.

– Olemme myös alkaneet tukemaan kehitysyhteistyövaroin, Talebanin ehdottomasti ohittaen, hyvin kriittisiä peruspalveluita. Erityisesti naisten ja tyttöjen tueksi ja avuksi.

Evakuointeja edelleen käynnissä

Afganistanin evakuoinnit ovat myös edelleen käynnissä.

– Olemme ripotellen saaneet syksyn aikana ennen kaikkea konsuliavustuslain piiriin kuuluvia henkilöitä sieltä pois muutamia kymmeniä, Kiljunen kertoo.

Maassa on jäljellä vielä ”muutama kymmenen” evakuoitavaa, joista suurin osa on suurlähetyksen palveluksessa olleita afgaaneja. Heidät pyritään saamaan Kiljusen mukaan takaisin Suomeen ”jonkin ajan puitteissa”.

Tällä hetkellä suuri ongelma afgaanien kohdalla ovat matkustusasiakirjat.

– Sieltä ei pääse tällä hetkellä ulos ilman asianmukaisia asiakirjoja. Tätä pyritään ratkaisemaan.

Katso Niko Nurmisen Pikataival Kabuliin -dokumentti keskeltä Afganistanin kriisiä osoitteesta mtv.fi.

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan