Uutisaamussa vieraillut Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) pelkää, että Afganistanin tilanne unohtuu pian.
Talebanin jälleen johtamassa Afganistanissa yksi luku kirjoitettiin loppuun viime yönä, kun Yhdysvaltain läsnäolo maassa virallisesti päättyi viimeisen amerikkalaiskoneen noustessa Kabulin lentokentältä.
Suomessa Helsingin apulaispormestari, Afganistanista lähtöisin oleva Nasima Razmyar on seurannut entisen kotimaansa romahtamista Talebanin käsiin huolestuneena. Razmyar saapui perheensä kanssa pakolaisina Suomeen vuonna 1992.
– Painajainen, joka jälleen toistuu, Razmyar summaa tuntemuksensa.
Razmyarin tuntemilla ihmisillä ei ole hänen mukaansa akuuttia hätää Afganistanissa.
– Tällä hetkellä pystyn pitämään yhteyttä ainakin omiin sukulaisiin ja tuttaviin. He esittävät kauhean rohkeaa. Oma tätini sanoo, että vuosikaudet on pärjätty ja nytkin on pärjättävä, Razmyar kertoo.
Razmyar leimattiin Talebanin kannattajaksi
Sosiaalisessa mediassa tahallinen tai tahaton väärintulkinta on kovin yleistä. Razmyar sai kokea tämän, kun hänet ehdittiin leimata Taleban-myönteiseksi.
– Täytyy muistaa, että ympäri maailmaa on paljon afgaaneja, joiden sukulaiset asuvat Afganistanissa. Nämä ovat todella kipeitä asioita ja monille hyvin traumaattisia, Razmyar sanoo.
– Kun on vaikea tilanne itsessään, niin joku lause irrotetaan ja nähdään toisella tavalla. Hetkiä, joiden kannattaa vain antaa olla, Razmyar jatkaa.
"Ne ovat ihmetarinoita"
YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut, että Yhdysvaltain lähdönkin jälkeenkin Afganistanista täytyy päästä poistumaan turvallisesti. Samalla myös todettiin, että ihmisoikeuksista pitää huolehtia ja humanitäärinen apu saada perille.
Aika näyttää, miten Taleban YK:n lauselmiin suhtautuu. Edellisen kerran Taleban hallitsi Afganistania vuosina 1996–2001.
– Sukupolven verran saatiin asioita paremmiksi, Razmyar toteaa.
Moni Razmyarin tuntema afgaani on lähtenyt vuosien varrella maasta. Toiveikkaina aikoina naisten asema koheni ja talouskin vähän kasvoi, Razmyar sanoo.
– Jotkut tutut ovat myös nyt päässeet maasta pois. He työskentelivät joko amerikkalaisille tai saksalaisille. Ne ovat ihmetarinoita.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Viimeiset 20 vuotta eivät suinkaan ole olleet pelkkää juhlaa Afganistanissa, Razmyar muistuttaa. Erilaiset hyökkäykset suuntaan ja toiseen ovat olleet arkipäivää.
– Hallinto oli huono. Se toimi enemmän tai vähemmän epädemokraattisesti ja epäonnistui omassa tehtävässään. Ennen kaikkea tämä on kansainvälisen yhteisön epäonnistuminen, eikä Talebanin onnistuminen.
"Vaikea luottaa"
Kevään ja kesän aikana Taleban valtasi Afganistania sitä mukaa kun Yhdysvallat vetäytyi. Kaupungit yksi kerrallaan kaatuivat Talebanin syliin, usein ilman merkittäviä taisteluita.
– Ajassa mennään jälleen taaksepäin, eikä tiedetä, mitä Afganistanille jälleen kerran tapahtuu. Maa on ollut muutaman viikon otsikoissa. Pelkään, että tulee taas seuraava konflikti, ja unohdetaan hyvinkin traagiset ja monimutkaiset tilanteet, Razmyar sanoo.
Evakuointien tukikohtana toiminut Kabulin lentokenttä on nyt Talebanin hallussa. Äskettäin järjestön tiedottaja Zabihullah Mujahid onnitteli afgaaneja voitosta.
– Taleban antaa ymmärtää, että virheistä on opittu ja asiat ovat modernisoituneet. Sanotaan, että naiset ja tytöt saavat oikeuksia, kunhan se tapahtuu sharia-lain puitteita. On hirveän vaikea luottaa annettuun sanaan, Razmyar toteaa.