Jättiläinen ja punainen hehku – kirkkaat planeetat voi nähdä nyt paljainkin silmin

AOP Mars
Mars-planeetta hehkuu nyt Maasta katsottuna selvästi punaisena.MBRSC/UAE Space Agency
Julkaistu 22.01.2025 14:46
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Alkuvuodesta taivaalla näkyy useampiakin kirkkaita planeettoja.

Iltataivaalla voi nähdä nyt kolme varsin kirkasta planeettaa, kerrotaan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Otsikon takana -blogissa.

Taivaalla huomiota herättävät kiertolaiset ovat naapuriplaneettamme Venus ja Mars sekä jättiläisplaneetta Jupiter.

Erityisen hienosti loistaa tällä hetkellä Mars, sillä se on niin sanotusti oppositiossa Auringosta. Punainen planeetta hehkuu tällä hetkellä punaisena läpi yön.

Oppositiossa olo tarkoittaa sitä, että Aurinko, Maa ja kyseinen planeetta ovat samalla suoralla siten, että planeetta on Maasta katsottuna vastakkaisella puolella kuin Aurinko. Planeetta on tuolloin myös lähimpänä Maata, ja siksikin kirkkaimmillaan.

Planeettojen sijoittumisen Aurinkokuntamme sisällä voi nähdä esimerkiksi theplanetstoday-sivuston kautta. Planeettoihin ja niiden omiin kiertolaisiin voi tutustua taas esimerkiksi Nasan planeettaesittelysivuilta.

Muista planeetoista paljain silmin voi nähdä myös Saturnuksen, melko himmeänä tosin. Saturnuksen renkaat ovat tällä hetkellä sivuttain Maasta katsottuna, joten ne eivät juurikaan tänne näy, Ursan blogissa kerrotaan.

Planeettojen paraati

Paljain silmin erottuvat planeetat voi nähdä katsetta melko suorassa linjassa kuljettamalla. Venus ja Saturnus erottuvat läntisessä horisontissa vierekkäisinä planeettoina, Venus Saturnusta selvästi kirkkaampana. 

Tiiviiseen rykelmään liittyy 1. helmikuuta vielä Kuu, kun se näyttää kulkevan planeettakaksikon välistä.

Jupiter taas loistaa korkealla taivaalla ja Mars erottuu siitä vielä katsetta eteenpäin siirtämällä punaisena loisteena.

Stellarium Mars Venus JupiterPaljain silmin nähtävien planeettojen sijainti iltataivaalla.Stellarium

Kyseinen linja on muidenkin planeettojen ratataso, sillä kaikki planeettamme tiivistyivät 4,5 miljardia vuotta sitten Aurinkoa ympäröineestä kaasu- ja pölypilvestä muodostuneesta kiekosta.

– Myöhemmät lähiohitukset ja muu dynaaminen meininki on saattanut joidenkin planeettojen radat hivenen kallelleen, mutta hyvin pitkälti ne liikuskelevat samassa ratatasossa, jonka sijaintia määrittää jättiläisplaneetta Jupiter painovoimallaan, kirjoittaa tähtitieteilijä Anne Liljeström blogissa.

Useamman planeetan näkyminen taivaalla tämän hetken tapaan ei ole poikkeuksellista, mutta ei aivan jokavuotistakaan. Useampi kirkas planeetta näkyy vastaavasti taivaalla vähintään parin, kolmen vuoden jaksoissa, Ursa kertoo. Edellisen kerran näin tapahtui kesällä 2022.

Todellisen kuuden planeetan paraatin voi nähdä teleskoopilla tai jykevillä kiikareilla. Niiden avulla taivaalta voi löytää lopuista planeetoista myös Uranuksen ja Neptunuksen. Ainoastaan Merkurius on tällä hetkellä näkymättömissä lähellä Aurinkoa.

4:10imgKatso myös: Nasan vapaaehtoiset elivät vuoden eristyksissä Mars-simulaatiossa, näin kävi.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus